IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: България правилно ускорява пътя към ERM II

Засега страната не се е обърнала за помощ към МВФ, казва управляващият директор на фонда

17:34 | 20.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="photo-info">
	<figcaption>Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева дава виртуална пресконференция. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg </em></figcaption></div>
<p>
	&nbsp;</p>
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева дава виртуална пресконференция. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

 

Българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната към т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM II. Това мнение изказа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на онлайн пресконференция за българските медии.

Георгиева бе категорична, че правителството е реагирало правилно на кризата с Covid-19, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.



България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева. „Засега България не се е обърнала към фонда. България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни“.

 

Току-що приключиха първите по рода си — но надявам се последни — виртуални Пролетни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Надявам се, че сте имали възможност да проследите състоялите се пресконференции и събития онлайн. Бих искала да започна с обобщение на основните послания и заключения от тях.

Както неколкократно имах възможността да подчертая през последните няколко дни, изправени сме пред безпрецедентна криза, непреживявана досега от човечеството. Заглавието на регулярния доклад за „Световна икономическа перспектива“ тази година казва всичко за ситуацията - “The Great Lockdown” („Светът в извънредно положение“ или Голямото затваряне), каза Георгиева.

„През предишната криза част от света успя да запази ръст на икономиката и да дръпне другите държави към растеж, сега почти всички страни са в рецесия“, каза още директорът на МВФ. Тя посочи, че не се знае колко време вирусът ще е с нас, кога ще има лечение и ваксина.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, каза Кристалина Георгиева. Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването.

Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, каза Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ, каза Кристалина Георгиева. Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Ускорява бойко на ръчна - той така обича, защото вече два пъти народа го свали от власт с протести и от тогва кара на ръчна, а и БГ покрай него, две напред една назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Не съм забелязал да си чорбаджия на Инвестора , та да ме пъдиш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В такъв случай си отивай да спамиш в някоя от хибридните дупки, където ще намериш индивиди с твоя капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
написаното не е адресирано към тебе и подобните ти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо смислено ще излезе ли от теб или само си плюеш по успелите и умните, както обикновено?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Тя посочи, че не се знае колко време вирусът ще е с нас, кога ще има лечение и ваксина.""Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората.""да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева."глобализация стъпка по стъпка ... здравеопазване до дупка , а дупката е златният милиард ... онлайн общуване , онлайн разплащане , онлайн гласуване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още