Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Къде е допирната точка между бизнеса и хората с увреждания?

Форуми като „Доверете се на българското и на хората с увреждания“ са важни, за да се даде трибуна на специализирани предприятия за хора с увреждания, посочва Йордан Димитров, Балкански институт по труда и социалната политика

Къде е допирната точка между бизнеса и хората с увреждания?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 8 до 12 октомври в София се провежда Национално изложение „Доверете се на българското и на хората с увреждания“. Подобни форуми са изключително важни, за да се даде трибуна на това, което правят малко на брой предприятия в България. Това са т.нар. специализирани предприятия за хора с увреждания. Те дават заетост на хора с увреждания. 33% от хората, които работят в специализираните предприятия, трябва да са такива лица. Това каза Йордан Димитров, Балкански институт по труда и социалната политика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.
 
„Поради това тези предприятия имат по-малко конкурентни предимства спрямо останалите предприятия. Но затова на тези предприятия се осигурява помощ от държавата“.
 
"Идеята на форума е да се популяризират целите на подобен тип предприятия. Сред целите е да се увеличи техния брой, за да се повиши заетостта сред хората с увреждания", коментира Димитров. 
 
"Към момента заетите в такъв тип предприятия са близо 5 хил, а в миналото са били 50 хил. Броят се е понижил, тъй като сегашната държавна помощ е по-малка в сравнение с миналото. Затова голяма част от тях не издържат на конкурентния натиск".
 
"Предприятията оцеляват трудно, защото са оставени изцяло на пазарна конкуренция. Примерите в Европа показват, че те трябва да са защитени до много по-голяма степен и да се подкрепят", обясни той. 
 
"Недостатък е, че първоначалното наемане на хора с увреждания е сред лица, които са били активни. Все още не е активирана група от 100 хил. лица с увреждания, които нито търсят работа, нито са заети, а са работоспособна сила".

Още от разговора вижте във видеото.

гледано: 1006   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 14 август