Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК разреши търговец на слънчоглед да купи "Клас Олио"

Двете дружества имат малко допирни точки в дейността си, няма и бариери за навлизане на конкуренти на тези пазари, констатира антимонополнияг регулатор

КЗК разреши търговец на слънчоглед да купи "Клас Олио"

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с бързо решение относно сделката за „Клас Олио“. Антимонополният регулатор разрешава компанията, заедно с дружеството, което осъществява външнотърговските и сделки, да бъдат придобити от търговеца на зърно и доставчик на белен слънчоглед и слънчогледов чипс „Меджик Флейм“, става ясно от документ, публикуван на сайта на Комисията.

„Меджик Флейм“ подаде искане за разглеждане на сделката преди малко повече от две седмици.

КЗК констатира, че има хоризонтално припокриване на дейността на двете дружества на пазара на екобрикети, на който делът им обаче е в рамките на 5%.

Комисията констатира и известен вертикален ефект от сделката на пазара - натрошеното слънчогледово семе/чипс, което „Меджик Флейм“ ЕООД получава като технологичен отпадъчен продукт при производството на белен слънчоглед, се изкупува от „Клас Олио“ АД за производството на слънчогледово олио. Значението на натрошения слънчогледов чипс като суровина в маслопроизводството не е голямо, тъй като той се влага в ограничени количества, посочва се в решението на регулатора.

„Меджик Флейм“ има дял до 5% на пазара на натрошено слънчогледово семе, а „Клас Олио“ – 10-20%, като то не е основна суровина за производството, посочва се още в документа.

На съответните пазари, на които извършват дейност участниците в концентрацията, не са налице изисквания от административно-правен характер (лицензии и регистрации) и оперират множество международни и местни конкуренти. С оглед на това КЗК счита, че бариерите за навлизане са преодолими, допълват от КЗК.

Компанията „Меджик Флейм“ е регистрирана пред 2007 г. През януари 2017 г. стартира първата преработвателна линия на компанията за белене на маслодаен слънчоглед. Същата година тръгва и втора преработвателна линия със същия капацитет, а година по-късно – и трета линия, която е с двоен капацитет в сравнение с предишните две. Предстои изграждането и на четвърта линия в същата база – Рилци, с която се планира тази година дружеството да достигне общ капацитет 7 хил. тона. Компанията има още две складови бази край Варна, както и собствена лаборатория за анализ на влага, едрина, примеси, масленост на слънчоглед.

Дружеството доставя продукцията си на територията на България, Англия, Америка, Австрия, Испания, Полша, Германия, Португалия, Холандия, Дания и Швеция.

„Клас Олио“ е основано през 2001 г. от Кенан и Мерт Йълмъз. Базата на дружеството е в Добруджанския край, в с. Карапелит, обл. Добрич. През есента на 2019 г. дружеството откри нов цех за дегумиране на сурово пресово и екстракционно масло с капацитет 250 т. сурово масло дневно, както и нов маслоекстракционен комплекс.

„Кабакум Груп Експорт-Импорт“ ЕООД осъществява външнотърговската дейност на „Клас Олио“, като реализира продуктитена компанията в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Кипър, Република Чехия, Румъния, Словения, Словакия, Унгария, Холандия и Норвегия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Lidea е в топ 10 в света при производството и дистрибуцията на семена