IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари заявяват готовност да поставят масово и иРНК ваксини

Досега 98% от личните лекари са поставяли единствено ваксината на AstraZeneca, отчита анкета сред общопрактикуващите лекари

12:33 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

До 12 март личните лекари са получили едва една трета от заявените от тях дози ваксини.

Общо заявени дози ваксини към тази дата, които съответстват на броя записани и чакащи за ваксиниране, са 67 530, или средно по 112 дози на един личен лекар, като едва 19 хиляди са получени. Това са резултати от анкета на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) сред общопрактикуващите лекари (ОПЛ), свързана с ваксинацията срещу COVID-19. В анкетата са взели участие 15% от ОПЛ в България (607 души), представени са всички области.

Почти 80% от личните лекари са поставили 10-40 дози до посочената дата, като 98% от тях са поставяли единствено ваксината на AstraZeneca. В същото време те споделят, че 65% от пациентите им предпочитат иРНК ваксина, 30% нямат предпочитания, останалите са посочили AstraZeneca.

80% от общопрактикуващите лекари заявяват готовност да поставят масово и иРНК ваксини.

Половината от запитаните лекари са имали 1-3 посещения в РЗИ, без да получат заявени количества.

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на личните лекари да извършват тази ваксинация. В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика, се посочва в изводите от анкетата.

Коя ваксина предпочитат Вашите пациенти?

Медиците констатират внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което спъва изпълнението на масова имунизация въпреки явната и заявената готовност, както и желание от пациентите. Огромен е броят на пациенти в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация, посочва се в становището.

Общопрактикуващите лекари настояват приоритетно да се доставят необходимите ваксини за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец.

В анкетата сред личните лекари се посочва, че лошата логистика при предоставянето на ваксините на ОПЛ е свързана със загуба на време, демотивира лекарите да извършват дейността и демотивира пациентите, които остават излъгани в очакванията си.

Коя ваксина сте поставяли във Вашата амбулатория?

След спирането на векторната ваксина на AstraZeneca се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора, сочи още анкетата.

Личните лекари заявяват готовност да извършват ваксинация и с иРНК ваксини при осигурена логистика. Те посочват, че липсата на избор на ваксина, когато ваксинацията се извършва при ОПЛ, води до неравнопоставеност на пациентите, както и на самите общопрактикуващи лекари. Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ, което отново поставя въпроса с логистиката, заявява се в изводите от анкетата.

Готови ли сте да поставяте масово и иРНК ваксини?

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлагат на електронната страница на всяка РЗИ и Министерството на здравеопазването да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на ОПЛ и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно. Лекарите настояват и за съдействие от Спешна помощ по повод нежелана реакция в рамките на 48 часа след поставяне на ваксината, която би могла да се дължи на същата да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.

Да се обяви публично, че иРНК ваксини ще се поставят и при ОПЛ и пациентите могат да заявят избора си, искат още от националното сдружение. Те настояват да се говори публично за възможност за избор на ваксина единствено и само ако има осигурена такава възможност във всяко място, където се провежда масовата ваксинация.

Общопрактикуващите лекари искат още:

При едно получаване да се предоставят на ОПЛ не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина освен ако изрично не е заявил по-малки количества. При осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб да се даде цялото заявено към датата на получаване количество (изключения се допускат само за иРНК поради по-краткия срок за съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график).

Да се въведат възможности за бърза доставка - един лекар получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост (където е възможно) или чрез органите на МВР (посочена от министъра на здравеопазването възможност), чрез ангажимент на МЗ или специална куриерска услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още