Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лиляна Павлова ще бъде министър на европредседателството до края на годината

След приключване на ангажиментите на България по изпълнението на трио програмата министерството за българското европредседателство ще бъде закрито

Лиляна Павлова ще бъде министър на европредседателството до края на годината

Лиляна Павлова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Функционалните задължения на министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова ще приключат официалното с края на трио председателството, както е практиката на Съвета на ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата от БСП Антон Кутев, който попита защо България и след края на председателството продължава да има министър и какви са преките му задължения към момента. 

Още по темата

Кутев отбеляза, че Австрия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, няма отделен министър.

Като първо европредседателство за България беше важно да имаме отделен министър, посочи премиерът пред народните представители. Нямахме увереността, че имаме административен и управленски опит да го проведем и затова избрахме варианта с нарочен министър по европредседателството, каза Бойко Борисов.

По думите му по време на българското европредседателство страната ни е успяла да балансира сериозни дебати и демонстрира професионален капацитет на политическско и експертно ниво.

Премиерът припомни, че България е част от триото с Естония и Австрия и работи по приетата обща програма, като този процес ще приключи с обобщени резултати в края на 2018 година.

Министърът за европредседателството е и председател на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет, припомни премиерът и тя контролира държавната политика по европейските въпроси.

Успоредно с това на Павлова бе възложено да координира Седмата годишна среща на ръководителите на правителствата на страните от ЦИЕ и Китай, проведена през юли в София. В тази връзка премиерът е възложил на министъра за европредседателството да координира създаването на център с Китай. Така задълженията на министъра са да провежда редица срещи в тази посока.

След приключване на ангажиментите на България по изпълнението на трио програмата ще се закрие министерството за българското европредседателство.

В края на юни България предаде официално председателството на Съвета на Европейския съюз на Австрия.

гледано: 1518   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 година
Какво толкова сте се загрижили за тази жена и нищожните пари които държавата ще похарчи занеината заплата Защо не се заинтересувате как държавата хариза едни 60 милиона на един политически оригарх и доносник на Д С и на един друг 48 милиона за да няма обидени Ето това питайте а не се занимавайте с дребнотемия

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията