IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова ще бъде министър на европредседателството до края на годината

След приключване на ангажиментите на България по изпълнението на трио програмата министерството за българското европредседателство ще бъде закрито

11:50 | 12.10.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лиляна Павлова. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Лиляна Павлова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Функционалните задължения на министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова ще приключат официалното с края на трио председателството, както е практиката на Съвета на ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата от БСП Антон Кутев, който попита защо България и след края на председателството продължава да има министър и какви са преките му задължения към момента. 

Кутев отбеляза, че Австрия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, няма отделен министър.

Като първо европредседателство за България беше важно да имаме отделен министър, посочи премиерът пред народните представители. Нямахме увереността, че имаме административен и управленски опит да го проведем и затова избрахме варианта с нарочен министър по европредседателството, каза Бойко Борисов.

По думите му по време на българското европредседателство страната ни е успяла да балансира сериозни дебати и демонстрира професионален капацитет на политическско и експертно ниво.

Премиерът припомни, че България е част от триото с Естония и Австрия и работи по приетата обща програма, като този процес ще приключи с обобщени резултати в края на 2018 година.

Министърът за европредседателството е и председател на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет, припомни премиерът и тя контролира държавната политика по европейските въпроси.

Успоредно с това на Павлова бе възложено да координира Седмата годишна среща на ръководителите на правителствата на страните от ЦИЕ и Китай, проведена през юли в София. В тази връзка премиерът е възложил на министъра за европредседателството да координира създаването на център с Китай. Така задълженията на министъра са да провежда редица срещи в тази посока.

След приключване на ангажиментите на България по изпълнението на трио програмата ще се закрие министерството за българското европредседателство.

В края на юни България предаде официално председателството на Съвета на Европейския съюз на Австрия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още