IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: България е "чудна" икономика

Според него спадът в българския БВП с 8% показва, че въпреки стабилната обстановка за момента фискалните действия преди години не са били достатъчно оптимални

21:31 | 17.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Любомир Дацов: България е "чудна" икономика
 

България е "чудна" икономика. Много от нещата в условията на криза не се проявяват с такава сила и моделът на поведение не е такъв, какъвто се очаква. Това заяви Любомир Дацов, бивш зам.- финансов министър на България и член на Фискалния съвет, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според бившия министър спадът на българския БВП с 8% показва, че въпреки стабилната обстановка за момента фискалните действия преди години не са били достатъчно оптимални. 

"Данните за бюджета и паричната статистика показват, че 0,4%, какъвто е ръстът за второто тримесечие, всъщност не е ръст, защото имаме спад на данъците върху потреблението от 6% до 14 %, както и спад на акциза, който стига до 20%. Това означава, че при такова намаление спадът в крайното потребление би трябвало да бъде в рамките 6-7%", смята гостът.

Очакванията на Любомир Дацов са реалната стойност на спада да бъде в диапазона между 9% до 11%, но все пак трябва да излязат последните данни за потреблението, които ще отговарят на данните с паричната статистика и бюджета.

Относно потенциалната криза, която според мнозина се очаква да ни удари през зимните месеци и началото на следващата година, гостът определи опасността като реална, но и същевременно като доза "политическо говорене".

"Последните данни, които са публикувани, са силно положителни. Те бяха направени при последната актуализация на бюджета", каза той.

Според Дацов кризата през зимата ще бъде от стандартен тип - поява на дисбаланси, които трябва да бъдат стабилизирани. 

"В момента помощите, които се дават, не са за предотвратяване на безработицата, а за загуба на капацитет. При дългосрочна криза, която има структурни елементи, такава помощ е безсмислена, защото вместо това тя трябва да изгори дисбалансите и да преструктурира икономиката", коментира той.

Във връзка с влизането в ЕRM-II бившият зам.-финансов министър заяви, че има промяна в третирането на страната от международните икономики, но добрата реклама беше засенчена от политическата нестабилност.

Повече четете на сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Първо спада не е 8 % Това са експресни данни и след две ревизии може да се окаже по малък Между другото българите в момента живеят най добре от последните 100 години Това са икономически факти Това рразбира се не е заслуга на Борисов Икономиката върви нагоре от Костов през Симеон Сакскобурготски Станишев и до Б Б Икономиката е О К Това което не ми харесва на мен а може би и на много хора са 5 неща 1. Липсата на върховенство на закона 2. Липсата на правила които да се спазват от всички 3. Ниска енергийна ефективност 4 Недостатъчно висока производителност на труда 5 Демографска криза 6 Недостатъчни усилия за намаление на корупцията които усилия в по вечето случаи са имитация Ако политиците успеят да решат тези 6 неща ръстът на икономиката ще бъде между 5 и 8 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още