IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов прогнозира ръст на заплатите през новата година

Работодателите ще трябва да свикват с това, ако искат да повишат производителността си със същия брой хора, казва икономистът

12:28 | 04.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръст на заплатите през 2020 година прогнозира Лъчезар Богданов, анализатор от Институт за пазарна икономика. Прогнозата му е базирана въз основа на икономическите показатели в България през изминалата година, съобщава БНТ.

„Вероятно и през следващата година ще продължи ръстът на възнагражденията с относително бързи темпове. Вероятно над 8, може би 10%. Това не е изолиран процес в България. В голяма част от страните от Централна и Източна Европа се случва. Работодателите ще трябва да свикват с това и основният начин да се справят е увеличение на производителността на труда, т. е. със същите хора, плащайки им повече, но те трябва и да произвеждат повече, за да може българският бизнес да остане конкурентоспособен“, казва той, цитиран от Националната телевизия. 

В същото време от Министерството на финансите отчитат забавяне на растежа на БВП през трето тримесечие до 3,1% на годишна база. Според краткосрочната бизнес статистика в края на предходната година строителната продукция и търговията на дребно се забавили своя темп, на фона на ръст в производството и оборота в промишлеността. Инфлацията е била 2,2% или с процент повече спрямо края на 2018 година, заради поскъпването с около половин процент на промишлените стоки и на преработените храни.

Въпреки това статистиката на БНБ показва, че през 2019 г. българинът е теглил повече кредити – ръстът е около 7% спрямо 2018 г.  Само в края на 2019 г. жилищните банкови заеми са нараснали с 14 на сто, потребителските с малко над 10%, а фирмените с над 7%.

Държавната хазна също се е радвала на добро финансово здраве с ръст от над 11 на сто бюджетни постъпления. Според анализа на Богданов те се дължат на увеличените в края на годината с 8,7 % данъчни приходи, 11 на сто здравноосигурителни вноски и на 25% неданъчни приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още