IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов: Външна криза няма да удари по краткосрочния ни растеж

В отворена икономика като българската ще има отражение влошената световна конюнктура, предупреди икономистът

12:12 | 29.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вероятно следваща външна криза или неблагоприятно развитие на международната сцена няма да промени тенденцията за натиск върху разходите за труд или повишаване на възнагражденията у нас. В отворената европейска икономика, с отворен достъп до пазара на труда във всички страни, ще продължи тенденцията за сближаване. Това очаква Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за коментара му е ревизираната нагоре прогноза на Българската народна банка за ръст на брутния вътрешен продукт на България през 2019 г. (от 3,6% на 3,7%).

“Безспорно в момента в България действат няколко фактора, които предполагат краткосрочно по-висок от очаквания растеж – увеличение на вътрешните инвестиции, намаляване на безработицата, ръст на потреблението, посочи Богданов. – Всичко това не е толкова успокоително с оглед на тенденциите извън страната и политическите сътресения в Европа от последните няколко дни.”

Икономистът смята, че вече има доста налични данни за притеснителни тенденции във водещите икономики. Богданов е на мнение, че България няма как да избегне външния шок при следващо влошаване на конюнктурата в световната икономика, тъй като икономиката ни е доста отворена, подобно на почти всички страни в Централна и Източна Европа.

„Няма как рецесия в глобалната икономика, дори само в Германия и Италия, да не се отрази на българския износ, оттам и на всички останали сектори“, каза той и добави, че за намаляване на отражението на външните фактори е необходима дългосрочна промяна, която се изразява в навлизането на нови производители или създаването с вътрешен ресурс на нови производствени мощности, които да разширят капацитета на българската икономика, включително в нови пазарни ниши.

Повече от разговора с експерта вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Това му харесвам на Лъчезар - всичко си знае и всичко това съвпада с интересите на Борисов и ГЕРБ. Всички от ИПИ са такива. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още