Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лъчезар Богданов: Външна криза няма да удари по краткосрочния ни растеж

В отворена икономика като българската ще има отражение влошената световна конюнктура, предупреди икономистът

Лъчезар Богданов: Външна криза няма да удари по краткосрочния ни растеж

Снимка: Архив Ройтерс

Вероятно следваща външна криза или неблагоприятно развитие на международната сцена няма да промени тенденцията за натиск върху разходите за труд или повишаване на възнагражденията у нас. В отворената европейска икономика, с отворен достъп до пазара на труда във всички страни, ще продължи тенденцията за сближаване. Това очаква Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за коментара му е ревизираната нагоре прогноза на Българската народна банка за ръст на брутния вътрешен продукт на България през 2019 г. (от 3,6% на 3,7%).

Още по темата

“Безспорно в момента в България действат няколко фактора, които предполагат краткосрочно по-висок от очаквания растеж – увеличение на вътрешните инвестиции, намаляване на безработицата, ръст на потреблението, посочи Богданов. – Всичко това не е толкова успокоително с оглед на тенденциите извън страната и политическите сътресения в Европа от последните няколко дни.”

Икономистът смята, че вече има доста налични данни за притеснителни тенденции във водещите икономики. Богданов е на мнение, че България няма как да избегне външния шок при следващо влошаване на конюнктурата в световната икономика, тъй като икономиката ни е доста отворена, подобно на почти всички страни в Централна и Източна Европа.

„Няма как рецесия в глобалната икономика, дори само в Германия и Италия, да не се отрази на българския износ, оттам и на всички останали сектори“, каза той и добави, че за намаляване на отражението на външните фактори е необходима дългосрочна промяна, която се изразява в навлизането на нови производители или създаването с вътрешен ресурс на нови производствени мощности, които да разширят капацитета на българската икономика, включително в нови пазарни ниши.

Повече от разговора с експерта вижте във видео материала.

гледано: 2377   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Това му харесвам на Лъчезар - всичко си знае и всичко това съвпада с интересите на Борисов и ГЕРБ. Всички от ИПИ са такива.
Браво!

Още от Икономика и политика
Увеличават се с 10% цените за личните лекари, специалистите и зъболекарите