IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: Няма да се откажа

Според паралелното преброяване на щаба на независимия кандидат за кмет на София разликата с победителката Йорданка Фандъкова е под 3%

23:07 | 03.11.19 г. 2
<p>
	Мая Манолова.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Мая Манолова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма да се откажа, ще намеря начина и формата гражданската енергия да не бъде пропиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел – промяна на модела в София и в България. Това каза независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова на пресконференция след поражението си на изборите в столицата.

Тя допълни, че ще обяви как ще направи това, след като станат ясни окончателните резултати от днешното гласуване. „Едно е ясно, че повече не трябва да допускаме хората, които ще ни управляват, да бъдат избирани със силов и купен вот“, каза Манолова.

Тя благодари на хората, които са я подкрепили и уточни, че това са близо 170 хил. души.  „Благодаря на всички, които гласуваха по съвест, останалите знаят колко струва съвестта им. Благодаря на всички, които се изправиха в битка за достойнството си“, каза Манолова. Тя обяви, че ще коментира резултатите от изборите в София, след като бъдат обявени окончателните данни, тъй като според паралелното преброяване, което прави щабът й, разликата е под 3%.

„Що се отнася до моето участие в тази кампания, дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания, в нито един момент не отговорих на вандалските актове с вандализъм, на лъжата с лъжа, на агресията с агресия, на купуването на гласове. Защото подкрепата, вдъхновението на хората бяха по-важни за мен от манипулациите и черната кампания“, посочи Манолова.

„Не ме е страх от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат. Не съм страхлив човек и вие го знаете. Страхът ми се изразява най-ясно в думите на един от кандидатите за районни кметове, който днес по обяд ми каза: Нищо не мога да направя, купуват пред очите ми гласове и полицаите го виждат, но нищо не можем да направим“, каза Манолова. И допълни: „Страх ме е от думите: Нищо не можем да направим. Това е реалната ситуация в страната, а именно безобразно и безнаказано купуване на гласове, безнаказано за управляващата партия ГЕРБ“.

„Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, а правоохранителните орани не реагираха на сигналите, които подадохме за конкретни секции и конкретни купувачи на гласове“, посочи Манолова и допълни, че гласове са се купували на улицата. „Властта няма страх от закона и няма срам от хората. Смятам, че хората гласуваха протестно именно срещу това“, заяви Манолова.

Тя посочи, че анализът на щаба й отчита три постижения на изборите в София. „Първо, спечелиха гражданите, за първи път от 14 години в София имаше балотаж и гражданите поискаха истински дебат за развитието на столицата. Изговориха се открито проблемите, видяхме страха в очите на властта. Второ, хората повярваха, че промяната е възможна. Между първия  и втория тур за мен гласуваха още 50 хил. души. Трето, София показа, че може да се обедини – демократичната десница, демократичната левица, демократите от неправителствения сектор, всички демократично настроени граждани си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия“, каза Манолова.

Тя обаче уточни, че обединението без ценности като свобода, равенство, върховенство на закона е невъзможно. "Тази нощ видяхме, как може да бъде преодоляна едноличната власт, видяхме пътя, по който този модел може да бъде демонтиран, и смятам, че гражданите имат смелост да извървим този път до край", категорична е Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
doba
преди 4 години
Луд умора няма, само се поти! - народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
След като напусна поста на омбудсман, сега май остана без работа. Но ако отиде да се примоли на Бойко, той може пак да й даде някоя синекурна длъжност. Бащицата не е злопаметен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още