IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майките от "Системата ни убива“ и медицинските сестри излязоха на пореден протест

Според недоволните не е изпълнено нито едно от исканията им, искат и оставки

13:56 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За първа нощ палатков лагер под прозорците на властта обедини два протеста - на медицинските специалисти и на майките на деца с увреждания. Медиците настояват за реформа на системата, а майките от "Системата ни убива" - за оставка на социалния министър, съобщава БНР. 

Според недоволните медицински сестри не е изпълнено нито едно от исканията им - за увеличаване на работните заплати, за по-добро заплащане на нощния труд, болниците да не са търговски дружества, за правилно разпределение на средствата по клинични пътеки. Те са категорични, че исканията им остават без промяна и няма да се откажат. 
Част от протестиращите медици се насочиха към „Пирогов“, за да подкрепят своя колежка, която според тях е била притискана от ръководството заради участието си в протестите.

В същото време със своите искания майките от „Системата ни убива“ настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, защото по думите им тя иска да внесе промени в Закона за личната помощ, защото от догодина, когато отпадат ограниченията по него нямало да има средства за всички нуждаещи се лица от лична помощ. Майките подкрепят и протеста на медицинските сестри.

По-рано в писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, уверяват от здравното ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още