Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Металургията ни се нуждае от извънборсов ток, за да бъде конкурентна

Настоящият скок в цените на електроенергията ще се отрази негативно на бъдещи инвестиции в модернизирането на производствата, казва Политими Паунова

гледано: 1668   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Предприятията в металургичния сектор успяха в пъти да намалят потреблението си на електроенергия, но настоящият скок в цените ще се отрази негативно на всякакви бъдещи инвестиции в модернизирането на производствата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Политими Паунова, изпълнителен директор на Българска асоциация на металургичната индустрия.
Още по темата

„Секторът не може да прехвърли риска от увеличението на електроенергията върху потребителите, защото предлага продукцията от метали на борсата в конкуренция със световните компании“, категорична е тя.

Европейската индустрия е излязла с документ, в който излагат основните причини за настоящата ситуация. Това са дисбалансът на пазара на природния газ, сезонните фактори за производството от ВЕИ, изключването на мощности на АЕЦ, и ръстът в цените.

"Налага се актуализация на правилата за работа на енергийните пазари с оглед създаване на условия за гарантиране на инвестициите в по-дългосрочен план. Говори се за мониторинг на този пазар, за да не се създават прекомерни надежди, че той ще се регулира сам. Свидетели сме на доста изкривявания, включително и в България", каза Паунова и даде за пример проведения търг за количества от АЕЦ, който е бил изкупен от търговците, а не е достигнал до индустрията.

Според експерта, предложените мерки не решават в перспектива проблемите и трябват по-генерални мерки...

„Има производства, в които енергията е от порядъка на 40% от разходите – никакво друго перо не може да покрие тази увеличена стойност“, коментира Паунова.

Тя смята, че това, което ни прави по-различни от конкуренцията в Европа е, че в България не се прилагат някои практики, които са разрешени от Европейската комисия.

Паунова съобщи, че това са финансовият механизъм за компенсация на непреките разходи за въглеродни емисии и извънборсовите договори за доставка на енергия.

"Нашите конкуренти в Европа не купуват на борсата и имат дългосрочни споразумения – при нас това не е разрешено", припомни тя.

Паунова потвърди, че секторът на металургичната индустрия е структурен за българската икономика, но и особено важен за предлаганата "зелена сделка" на ЕС.

„В България има компании, които работят с най-добрите и модерни световни технологии“, подчерта тя.

По думите на изпълнителния директор на Българска асоциация на металургичната индустрия, надделява вярата, че проблемите ще бъдат преодолени и ще се намери баланс.

„Трябва да има бързи и адекватни решения както на ниво ЕС, така и на национално, настоява Паунова и подчерта, че винаги могат да се намерят схеми, които да подпомогнат една толкова важна индустрия. – Това не е металургията на миналото, а на бъдещето."

Как ще се отразят извънредните мерки с компенсации от служебното правителство? Ще се закрият ли производства заради зелената сделка? Ще успеят ли българските металургични добивни компании да запазят авангардните си производства?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Предложих на Политими всяка Металургична Производствена Единица да си изгради своя собствена извън-мрежова мощност за неограничен добив на ел. и топлинна енергия на почти НУЛЕВА себестойност - https://nula-energia.alle.bg , на база RGBB - Технологията - https://horti-energy.alle.bg , но тя явно не разбра за какво става дума - все пак жената е в доста напреднала възраст . За съжаление, явлението е масово -- навсякъде на ключови позиции в икономиката ни има заседнало по едно такова човече, което не разбира нищо от иновативни технологии, но коли и беси. Затова и всичко върви към фалит и мизерия.

Още от Икономика и политика
Димитър Радев: Влизането в еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите