IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма занижи прогнозата си за туристите през лятото

Войната в Украйна, пандемията и високите цени на енергията са неблагоприятните фактори за променените очаквания

21:41 | 02.03.22 г. 5
Министерството на туризма занижи прогнозата си за туристите през лятото

Министерството на туризма е имало оптимистични очаквания за възстановяване на интереса на чуждите туристи към България като лятна туристическа дестинация, но заради войната в Украйна занижава прогнозата си. Неблагоприятни фактори продължават да са пандемията и високите цени на енергията.

Това стана ясно от коментара на Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, в предаването „Бизнес старт” Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка с очакванията относно предстоящия летен сезон Георгиева припомни, че преди пандемията - през 2019 г., сме посрещнали 470 хил. украински и 450 хил. руски туристи.

„Имахме оптимистичното очакване тази година да посрещнем поне половината от тези туристи. С оглед на ситуацията това няма как да се случи”, коментира Георгиева

От началото на годината се наблюдаваше връщане на интереса на туристите от наши традиционни пазари - Великобритания, Чехия, Полша, но към момента има задържане на резервациите от тези страни предвид близостта на България до военния конфликт, допълни Георгиева. От Русия има отменени резервации, потвърди тя.

„Освен пандемията от коронавирус, а сега и военният конфликт, друг изключително отрицателно влияещ фактор в туристическия сектор е цената на електроенергията. Това нанесе сериозен удар на туристическия бизнес”, посочи Георгиева.

В подкрепа на бизнеса Министерството на туризма досега е администрирало помощи и схеми за държавно подпомагане за над 120 милиона лева. Това са средства, които са предназначени за компенсиране на загубите на туристическия бизнес, за подпомагане на ликвидността на предприятията в тази сфера, а що се отнася до подпомагане на туроператорите – най-вече за възстановяване на средствата за неосъществени пътувания на техни клиенти, посочи заместник-министърът.

Министерството ще отдели тази година 18 милиона лева за реклама на българския туризъм. „Ще заложим на реклама в социалните медии и популяризиране на България като целогодишна туристическа дестинация”, посочи Иена Георгиева.

Има сериозен отклик от страна на туристическия бизнес в България за предоставяне на места за настаняване на украинските бежанци и към момента разполагаме с над 100 такива обекта. Има хотели, които предлагат да настанят безвъзмездно бежанците. Държавата трябва да помогне обаче, като се имат предвид не малките режийни разноски, които биха имали хотелите. Георгиева посочи, че в най-бърз порядък ще стане ясно с какви средства, отпуснати от държавата, ще бъде заплащано на хотелите, които приемат бежанци.

Относно възможностите за работа, която биха могли да си намерят хората от Украйна, Георгиева посочи, че българският туристически бизнес вече имат опит с наемането на украйнски граждани и това ще помогне в конкретната ситуация.

Вижте още от разгова във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
В България не ни трябват руски терористи или руски зелени човечета, маскирани като ''туристи''- виждаме какво се случи в Крим през 2014 г., така, че- айде, няма нужда от ''руски туристи'' на нашето Черноморие. Ако приемем и 1 от тях, все едно приемаме член на идил на наша територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Ние чакаме руските олигарси да свалят Путин ама май нашите ще свалят Кирчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Lemon's
преди 2 години
15 години не съм ходил на нашето море, но ако липсват рашките ще отида с най-голямо удоволствие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ако искаш да ядеш мед, не ритай кошера, но Кирчо и Кокорчо, во главе со Херо-инята Мустафова друго викат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
министерството на туризма най вероятно ше стане излишно ... на негово място ше се появи министерство на истината .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още