Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министрите одобриха методиката за концесионните такси по морето това лято

Намаленото концесионно възнаграждение ще съответства на предлаганите цени за платените принадлежности

Министрите одобриха методиката за концесионните такси по морето това лято

Снимка: Pixabay

Правителството прие методиката, по която ще се определя концесионното възнаграждение заради решението да се насърчи вътрешният туризъм с по-евтини чадъри и шезлонги това лято. Концесионерите и наемателите на плажовете по българското Черноморие ще платят намалено възнаграждение на държавата, като то ще съответства на предлаганите от тях цени за платените принадлежности.

С решение от днес Министерският съвет одобри Методика за определяне размера на намалението на дължимото концесионно възнаграждение и наемна цена за 2020 г., съответстващо на намалението на цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2020 г. и за удължаване на срока на концесията или наема. 

Още по темата

Целта на новата методика е, предвид настъпилата криза заради пандемията с COVID-19, да се създаде обективен регламент за редуциране на дължимото концесионно и наемно възнаграждение от концесионерите и наемателите на морски плажове срещу предлагани от тях платени плажни принадлежности.

Съобразно въведените за концесионери и наематели облекчения, за посетителите на стопанисваните от тях морски плажове ще бъдат предлагани плажни принадлежности (чадъри и шезлонги) със значително намалени цени в сравнение с предлаганото от миналата година.

По този начин се създават предпоставки за привличане на повече туристи по Българското Черноморие. От друга страна, осигурявайки на своите посетители по-ниски цени на плажни принадлежности (чадъри и шезлонги), концесионерите и наемателите ще могат да предложат удължаване на сроковете на своите договори с период до една година, уточняватг от Министерския съвет.

Общо 23 плажа по Черноморието ще предлагат чадъри и шезлонги на нулеви цени.Сред тях са централните плажове на Бургас, Лозенец и Приморско, както и Дюни, Каваци, Шкорпиловци и др. Предстои всички 132 плажа у нас, които са с договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени.

Ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 юли