IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите одобриха методиката за концесионните такси по морето това лято

Намаленото концесионно възнаграждение ще съответства на предлаганите цени за платените принадлежности

14:49 | 27.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството прие методиката, по която ще се определя концесионното възнаграждение заради решението да се насърчи вътрешният туризъм с по-евтини чадъри и шезлонги това лято. Концесионерите и наемателите на плажовете по българското Черноморие ще платят намалено възнаграждение на държавата, като то ще съответства на предлаганите от тях цени за платените принадлежности.

С решение от днес Министерският съвет одобри Методика за определяне размера на намалението на дължимото концесионно възнаграждение и наемна цена за 2020 г., съответстващо на намалението на цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2020 г. и за удължаване на срока на концесията или наема. 

Целта на новата методика е, предвид настъпилата криза заради пандемията с COVID-19, да се създаде обективен регламент за редуциране на дължимото концесионно и наемно възнаграждение от концесионерите и наемателите на морски плажове срещу предлагани от тях платени плажни принадлежности.

Съобразно въведените за концесионери и наематели облекчения, за посетителите на стопанисваните от тях морски плажове ще бъдат предлагани плажни принадлежности (чадъри и шезлонги) със значително намалени цени в сравнение с предлаганото от миналата година.

По този начин се създават предпоставки за привличане на повече туристи по Българското Черноморие. От друга страна, осигурявайки на своите посетители по-ниски цени на плажни принадлежности (чадъри и шезлонги), концесионерите и наемателите ще могат да предложат удължаване на сроковете на своите договори с период до една година, уточняватг от Министерския съвет.

Общо 23 плажа по Черноморието ще предлагат чадъри и шезлонги на нулеви цени.Сред тях са централните плажове на Бургас, Лозенец и Приморско, както и Дюни, Каваци, Шкорпиловци и др. Предстои всички 132 плажа у нас, които са с договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени.

Ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още