IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Морска администрация“ във Варна ще гледа плана за изтегляне на Vera Su

От Италия ще пристигнат баржите за аварийно-спасителната дейност за заседналия в защитената местност Яйлата кораб

13:12 | 06.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

По-късно в сряда в „Морска администрация“ във Варна трябва да бъде представен плана за изтегляне на заседналия в защитената местност Яйлата кораб Vera Su, съобщи БНР.

Днес се очаква да пристигнат и трите баржи от Италия, за да помогнат в операцията.

Главният директор „Аварийно-спасителна дейност" в „Морска администрация“ Румен Николов обясни каква е ситуацията с кораба в момента и как ще се използват баржите от Европейската агенция за морска безопасност.

„Състоянието на екипажа здравословно е добро, няма някакви претенции по отношението осигуряването на храна и медикаменти за екипажа. Състоянието на кораба е устойчиво. Разтоварването на горива и смазочни материали от плавателния съд е приключило. След направените акции за укрепването с три котви и към брега към момента, корабът се държи устойчиво. Усилията, които полага държавата в лицето на министерството и другите институции, е, че са проведени разговори и т.нар. спасителна фирма снощи пристигна“, информира той.

В сряда ще бъде извършен и оглед от експертите.

По думите му, това е възможно в резултат на българската дипломация, на министъра на транспорта, както и от страна на собственика на кораба, след като бяха използвани различни канали за влияние върху него.

„Не съм видял дали договорът е подписан, но това ще бъде най-вероятно за сметка на корабособственика", уточни Румен Николов. „Баржите са надуваеми платформи, в които могат да бъдат поставени около сто тона втечнен товар, след което да бъдат изтеглени в място, където ще бъдат разтоварени“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още