Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Н. Василев: България трябва да се стреми към балансиран бюджет по време на криза

България е единствената държава в Европа, която има бюджетен излишък за първите шест месеца на годината, изтъкна бившият икономически министър

Н. Василев: България трябва да се стреми към балансиран бюджет по време на криза

Снимка: Pixabay

В условията на настоящата криза, обхванала Европа и света, България трябва да се стреми към правилно регулиране на бюджета, заяви в ефира на bTV бившият министър на икономиката Николай Василев.

„Най-добрата политика е да си държим здраво бюджета, ако е възможно да завършим годината с балансиран бюджет и да решаваме медицинските въпроси. Всякакви други намеси, които струват милиарди, ще имат по-скоро негативен ефект“, допълни Василев.

Според него на бизнеса трябва да се помага не само от Министерството на икономиката, но и от цялото правителство. Той каза още, че спестовната линия на управление, поддържана от бившия финансов министър Владислав Горанов, е била добра, защото харченето на пари не води до икономически растеж.

По неговите думи, ако няма нова вълна от изолации и карантина, балансираният бюджет ще е най-доброто, което държавата може да направи в случая. 

Още по темата

„Други намеси, които биха стрували милиарди левове, ще имат по-скоро негативен ефект“, изтъкна още Василев.

По отношение на новия финансов министър той заяви, че ще бъде от голямо значение това какви мерки ще бъдат предложени за справяне с настоящата криза.

Относно парите от Европейския съюз (ЕС) за следващите седем години, икономистът посочи, че не е имало изненади.

„Нито България се е преборила за нещо, което не заслужава, нито е била излъгана по някакъв начин в ситуацията“, посочи Василев.

Добрата новина тук, според бившия икономически министър, е, че за разлика от Южна Европа и много държави, които изпитват сериозни финансови затруднения, България се намира в добро финансово състояние.

„България е единствената държава в Европа, която има бюджетен излишък за първите шест месеца на годината. Ако това беше състезание, ние щяхме да сме на първо място“, изтъкна Василев.

По отношение на очакваното ниво на безработицата в страната икономистът заяви, че ако този показател се увеличи до края на годината само с няколко десетки хиляди души, това няма да е драматично.

„Ако се разминем с малка рецесия и догодина продължим напред, това ще бъде победа“, посочи Василев.

Той коментира и концесията на летище „София“, като определи това като „сделката на десетилетието.

Според договора трябва да се вложат не по-малко от 608 млн. евро за срок от 35 години. Процедурата беше спечелена от консорциум „Соф Кънект“, летищен оператор „Мюнхен“, в който участват германски, френски и австрийски компании, припомни Василев.

„Трябва да се построи Трети терминал, българското летище трябва да бъде по-модерно, както заслужава една европейска столица. Това, което ме притеснява е, че е даден прекалено голям срок за влизане във владение – до една година“, изтъкна бившият министър.

Според него истинският процес започва, когато бъде платена първата концесионна такса, която е огромна – 550млн. лв.

„Ако концесионерът много иска да влезе във владение, това може да стане още следващата седмица“, каза икономистът и допълни, че една от възможните причини за дългия срок е липсата на пари.

Василев обясни, че при подобна концесия се подобрява не само управлението на обекта, но и материалната база.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
Спящият бик до: Спящият бик
преди 1 месец
1
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"България е единствената държава в Европа, която има бюджетен излишък за първите шест месеца на годината..."

Точно затова юнаците на (п)РЕЗИДЕНТА мечтаят за предсрочно разпределение на "порциите". Ако нямаше какво да се ***, нямаше да има проблем.
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Трябва да се построи Трети терминал, българското летище трябва да бъде по-модерно, както заслужава една европейска столица. Това, което ме притеснява е, че е даден прекалено голям срок за влизане във владение – до една година“, изтъкна бившият министър.

Кърти с глупоста си !!

Още от Икономика и политика
Ще се превърнат ли частните съдебни изпълнители в търговци