IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На ДПС, Слави Трифонов или на Христо Иванов ще се обади Бойко Борисов за мандата?

Промяна с икономическа и социална програма и Covid ще диктуват поведението на управляващите, коментират Юлий Москов, Бареков, Нидал Алгафари и Цветана Андреева

22:17 | 04.04.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102);">Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Седем партии влизат със сигурност в новия български парламент. Това показват първите прогнозни резултати от екзитпола на социологическите агенции Gallup International и "Алфа Рисърч" за парламентарните избори днес.

Резултатът със загубата на БСП е лоша новина за Бойко Борисов. Това коментира в студиото на Bulgaria ON AIR Юлий Москов. Журналистът смята, че Корнелия Нинова не е позволила на социалистите да участват в протестите. „Нинова разгроми софийската организация пловдивската и варненската. Ако дойдат гласовете от Турция БСП може да отиде на четвърто място“, предположи той и смята Нинова като лидер на опозицията за виновна на лошия изборен резултат.

Отстъпката на опозицията

Бившият политик Николай Бареков също е на мнение, че Нинова беше „златната кокошка“ на Бойко Борисов и трябва да подаде оставка. Той смята, че тя е загубила, защото през цялото време е била на „къса каишка на Бойко Борисов“ и не е била опозиция.

„Сега въпросът е дали Слави Трифонов като центристка партия трябва да прави правителство с ГЕРБ, а в управлението да се включи и патриотичната партия“, риторично попита той.

Бареков подчерта, че 60% от хората, които не са гласували за партиите в бъдещия парламент, не подкрепят статуквото.

Москов пък предположи, че тези хора може би са доволни. Той обаче не е съгласен „чужденците да могат да диктуват“. Бареков смята, че едва 10% от българите в чужбина са образовани и са подкрепили партии с лидери като Слави Трифонов.

Според Москов цифрите показват, че това, което се случва в момента с победата на ГЕРБ, не е лошо за хората, които се интересуват от доходи, пенсии и намаляваща безработицата. Той твърди, че няма разлика в електората на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и ГЕРБ на Бойко Борисов.

Бареков подчерта че хората са гласували за партиите, които обещаха промяна  - ГЕРБ - за доходи и магистрали, докато Нинова "цели четири години имаше комфорта да бъде единствена опозиция, но не си изигра добре картите с визия за промяна".

Бъдещата коалиция

Бареков препоръча на Бойко Борисов да се обади за мандата на Христо Иванов, а след това - на Слави Трифонов и на ДПС, за да има стабилно правителство.

Москов също е убеден, че бъдещата ос ще е ГЕРБ – ДПС, въпреки че хората не приемат движението. Той обаче смята, че лидерът на ГЕРБ трябва да изработи вариант, който да премине през партията на Слави Трифонов, а не през ДПС.

Бареков е на мнение, че „Има такъв народ“ няма да иска да участва с министри, а ще й е трудно да подкрепи управлението и с експерти. „Не може партията на Слави Трифонов да даде експерти, но може да бъде фундамент на стабилно управление, каза той, но не отрече евентуална роля на партията на Христо Иванов“.

Що се отнася до участието на другите партии в бъдещия парламент, Москов прогнозира, че коалицията „Изправи се! Мутри вън“ ще бъде особена партия с депутати, които са много различни – Мая Манолова, Татяна Дончева, Арман Бабикян.

Бъдещото управление

Политологът Цветанка Андреева заяви, че вотът е трябвало да покаже желание за промяна, но сега тя няма да се роди, но може да се конструира. Тя не се нае да прогнозира дали ще има радикална промяна на модела, или той ще ерозира.

Политическият PR експерт Нидал Алгафари потърси обяснение в предизборната кампания, която премина вяло, но се говореше за промяна. „Няма печеливши и губещи в пандемията, всички бяха поставени при едни и същи условия“ потвърди той.

Алгафари обаче видя „нещо неуважително в Турция – някои хора гласуваха без да знаят български, въпреки че са български граждани“.

Андреева допусна, че вотът от Турция може да промени резултатите и „това ще го видим по-късно. Тя обаче напомни, че протестите от площада са изиграли своята роля и ще направят още тази вечер някои хора парламентаристи.

В анализа си политологът потвърди, че тази кампанията е била белязана от битката срещу Covid и срещу управляващите. За сравнение тя посочи ниската избирателна активност в Румъния, но високата в Нидерландия, където страховете са били за икономиката.

Нидал Алгафари също е категоричен, че в България опозиция и протестиращи не са се обединили, а са се разроили и дори няма да се коалират и в Народното събрание. Той съветва в бъдещото управление да има формула, която да формулира промяната с икономическа и социална програма.

Андреева от своя страна подчерта, че за първи път популизмът ще присъства толкова силно в българския парламент. „Въпросът е, че утре пак ще има Covid пандемия и хората ще търсят отговорност от управляващите, иначе ще бъдат пометени от новата вълна“, очаква политологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 3 години
Големи пари, големи мераци.. за гладни котараци, дълги и дебели, зелени и червени и *** позлатени. Лошото е че "ББ" (Брюкселските ба лъ ци ), не вярват на сълзите на Слави, Мая Манолова, Корнелия и другите кандидат гепарди. Бързицко спират парите, както го направиха вече... Така, че ще ми хапнат д я д ... ия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Не отговаряйте на темата според собствените си предпочитания. Нинова не ми се НАВИ да бъде председател на Народното събрание, та сега ще му пристане на ума.НАЙ-хубавото е, че ерата на пожарникаряя с мек маркуч, слугата на босовете на СИК, неграмотния селски тарикат, слагача на Началниците в ЕС, Русия (плати 3 милиарда за Турския поток в услуга на Русия без НИКАКВО полза за нас), САЩ, които вече го похарчиха и въртящ тлъстите си задни части в различни посоки СВЪРШИ!!!! Няма да е лесно. МНОГО дълбоко внедри корупцията и невежеството този мутракомунист и ще трябват много усилия да станем нормална страна. Но да си спомним китайската поговорка за първата стъпка. И много ми се иска до месец това страшно тяло с лице на неконтролирано вземани кортикостероиди да бъде забравено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
зареждам не с пуканки, а с тежки мезета, защото the show must go on.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Е как няма да ги опукат ? Даже и дългия се намеси ! Мирише на пари отвсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
е 29 млрд. евракис. тва ако успеят да го опукат за половин мандат даже може и оставка да подадат хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Може. Стига на кокала да има мръвка и равнис-мирно олигархо-пенсионери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
На корнелия, да я пита дали може герб да подкрепи бсп+дпс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още