IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началникът на българското консулство в Хага събирал „такса“ коронавирус

Цените били между 5 и 10 евро, оразувано е дисциплинарно производство, съобщават от МнВР

17:17 | 07.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МнВР</em></p>

Снимка: МнВР

Прекратена е задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия. Това е станало по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, а причината е, че Илиев е събирал незаконно "такса" коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството. Цената била по 5 евро за български граждани и 10 евро за нидерландски и други граждани, допълва БНТ.
Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров. 

„Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, каза Екатерина Захариева, цитирана в прессъобщението от ведомството.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна".

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Не трябва да слагаме всички под общ знаменател, обаче в няколкото си опита да получава помощ от консулите ни съм получавал нечовешко отношение. Не знам как ги назначават, обаче за мен това са големи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още