IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 23 хил. дка ще бъдат залесени само с медоносни видове по ПРСР догодина

Пчеларите получиха 20% повече средства за подпомагане от държавата в сравнение с миналата година, посочи земеделският министър Десислава Танева

19:29 | 19.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В индикативния график на Програмата за развитие на селските райони през април 2020 г. е предвиден прием по подмярка „Залесяване и поддръжка“ и ще бъдат залесени над 23 хил. дка само с медоносни видове. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на парламентарен въпрос относно опазването на пчелните семейства в страната, цитирана от пресслужбата на земеделското министерство.

Тя пресметна, че през тази година пчеларите са получили 20% повече средства за подпомагане от държавата в сравнение с миналата година. Танева припомни, че през 2019 г. на земеделските стопани, отглеждащи пчели, беше предоставено трикратно подпомагане под формата на държавна помощ от типа de minimis. „Бяха осигурени финансови средства в размер на общо 8 млн. 600 хил. лв.“, посочи земеделският министър.

Десислава Танева подчерта, че Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е разработена с активното участие на браншовите организации в пчеларския сектор. Тя е одобрена от Европейската комисия, а за изпълнението ѝ е определен общ бюджет за трите години от прилагането ѝ повече от 19 милиона лева, който надвишава с 35% този за предходния тригодишен период. 

Министърът информира депутатите, че има създадена работна група и към момента продължават обсъжданията за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. Тя предвижда забрана за използване на продукти за растителна защита със знак SPe8, който означава „опасни за пчели“ през светлата част на денонощието.

„Предвижда се също така земеделските стопани, които използват продукти за растителна защита, да са преминали обучение и да ползват консултанти, преди употребата им“, посочи Танева.

Земеделският министър припомни, че последната дерогация от страна на България, която се отнася до забраната за използване на неоникотиноиди, водещи до повишена смъртност на пчелните семейства, е от 2017 г., а през миналата и тази година тези продукти не са използвани.

На сайта на БАБХ има регистър на издадените разрешения за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане, както и списък на разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита по съдържащи се в тях активни вещества.

„Има публикуван списък на разрешените за употреба инсектициди, където в отделна колона със знак SPe8 са означени, всички опасни за пчелите продукти, които изискват и допълнително внимание при употреба“, уточни земеделският министър и поясни, че са предприети стъпки за по-лесна регистрация на биопестицидите и всички щадящи пчелите продукти за растителна защита, тъй като стандартната процедурата по регистрация на нов продукт е дълга  и скъпа.

„Считано от 15 март 2020 г., в областните дирекции по безопасност на храните ще има дежурни инспектори, включително в почивните дни, които ще са на разположение при сигнали за нерегламентирани третирания с продукти за растителна застителщита. Предприети са мерки по създаване на електронна платформа за оповестяване на предстоящи третирания на земеделските площи с продукти за растителна защита. Това е едно от основните искания на пчеларите. Именно така ще се подпомогне и официалният контрол, във връзка със спазване на изискванията на Наредба №13 от 2016 г., подчерта Десислава Танева и информира, че има оборудвана държавна лаборатория, в която да се изследват проби от умрели пчели за наличие на остатъци от пестициди. – В момента текат процедури по акредитация на лабораторията в Българска служба по акредитация.“

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още