IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП отвръща на удара

Данъчните обещаха това да бъде последната подмяна на касовите апарати

15:21 | 14.02.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Няколко дни, след като бизнесът за пореден път обяви, че новата Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства буквално ще принуди по-голямата част от предприемачите в страната да минат в сивия сектор, от Националната агенция за приходите (НАП) се опитаха да успокоят компаниите с извънредна пресконференция. На брифинга стана ясно, че до края на следващата седмица данъчните трябва да предоставят на финансовия министър Владислав Горанов данни за това доколко фирмите са успели да внедрят новите изисквания. На база на тази информация Горанов ще прецени дали да бъде дадена исканата от бизнеса отсрочка за смяна на касовите апарати и актуализирането на Софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО).

Много вероятно е все пак отсрочка да има, особено що се отнася до големите компании, които имат свои собствени програми за продажбите, които трябва да бъдат подменени или актуализирани, коментираха пред Investor.bg източници от приходната администрация, полежали анонимност. 

Според тях е много вероятно отсрочката да бъде дадена само за бизнеса, който работи със СУПТО, а срокът за подмяната на касовите апарати да остане непроменен.

От приходната агенция са поискали данни от над 16 бизнес и браншови организации за това каква готовност имат да съобразят дейността си с новите правила, съобщи говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.  Той припомни, че държавата губи 330 млн. лева годишно от неплатени данъци и осигуровки, което е над 1 млрд. лева на година укрит оборот. Заради сивия сектор в електронната търговия загубите за хазната възлизат на общо 500 млн. лв.

В момента, според текстовете на наредбата, крайният срок за подмяната на касовите апарати и софтуера е 31 март за фирмите, регистрирани по ДДС, които разполагат с общо около 185 хил. касови апарата и 40 хил. фискални принтера. За останалите фирми срокът е 30 юни, а за едрия бизнес, който работи с интегрирани информационни системи – до 31 декември 2019 г.

Финансовият министър заяви още в понеделник, че е склонен да прояви гъвкавост, ако е необходимо.

По време на брифинга стана ясно още, че от НАП планират това да бъде последната подмяна на касовите апарати. Причината е, че оттук нататък технологиите ще предлагат все по-различни методи за плащания, които не включват използване на фискални устройства от миналия век. Всяка следваща подмяна ще бъде доброволна, като агенцията ще даде възможност в бъдеще касови бележки да се издават от мобилни устройства и чрез други модерни технологии. 

Според данните на приходната администрация вече 30 хил. фискални устройства от новия тип функционират в реална среда. Вече работят и 500 фискални принтера с актуализиран софтуер. Издадени са 6 млн. касови бележки с QR код. От думите на говорителя на НАП около 73% от регистрираните по ДДС фирми, които работят с касови апарати, вече отговарят на новите изисквания (става дума за само за фирмите с обикновени касови апарати, а не за тези, които използват СУПТО).

Проблемът е, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер.

Данъчните уточниха още, че фирмите, които работят изцяло с плащания по банков път, не са обхванати от новите текстове на наредбата. Електронните магазини, които приемат плащания с кредитна или дебитна карта, пощенски запис или наложена платеж, обаче са задължени да издават касови бележки и де факто наредбата важи и за тях, защото това се водят плащания през виртуален ПОС терминал. Всички онлайн магазини подлежат на регистрация до края на март. Скоро предстои да се регламентира в наредбата и т. нар. електронна касова бележка, за издаването на която обаче отново ще е нужно фискално устройство.

Последна актуализация: 19:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 5
bgbored
преди 5 години
Защо не прочете наредбата преди да коментирате? Явно тя зя Вас е тъмна материя. Хубаво е човек да има самочувствие за всеобхватността на знанията си, но това предпоставка понякога да става смешен и да изглежда жалък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
bgbored
преди 5 години
Регистрирах се, само да ви напиша, че сте много, ама много некомпетентен и въобще нямате представа за какво "иде реч" Срокът за големите вериги е 31,12,2019 година. Няма нито един аптечен софтуер който да е регистриран в НАП до момента. А за бензиностанциите, самите те казват, че ще спрат да работят.Единственият извод който може да се направи от вашият коментар е, че СИ МНОГО ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Сигурно и аз ще те изненадам, но пpocлoвутaта наредба H-18 не се отнася само до касовите апарати. Апаратите са най-лесни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
грифин
преди 5 години
Ще те изненадам, ама касовият апарат отчита/споделя с НАП само приходите.Разходи, доставчици, печалба..... Явно са ти тъмна материя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 0
Светлоносец
преди 5 години
Ти имал ли си магазин, давал ли си заплата на някой, плащал ли си осигуровки, смяташ ли че тези промени са за доброто на народа и за създаване на чисти и почтени пазарни отношения. Загубата не е 1 млрд лв., а е 16,3 млрд лв. "Горанов трябва да е твърд", то по твърд е трудно, да ти дадат апартамент и Вила, да го пуснат по медиите и да не му пука, по твърд е от Митю Очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
Светлоносец
преди 5 години
НАП наказва истината, Р.Бъчваров използва цифрите фриволно, 1 млрд лв. укрит оборот и в това число или извън това 550 млн лв. Интернет е търговия, е плот на болно въображение, с единствената цел, да се оправдават комисионните от новите продукти , който задължително трябва да се купят. Говорим за 300 000бр. Касови Апарати по 500 лв. средна цена на устройството + 150-200 лв. за обслужване и връзка с НАП, към тази цифра трябва да се добави новия софтуер. Излезе информация че цената на КА със софтуера е около 2000лв. Някой съмнява ли се, че в тази почти монополна цена няма печалба за производителите, във всяка печалба има и разход за реклама и търговска отстъпка, в дадения случай трансформирана в комисионна за утвърждаване на ново задължение с нова наредба и глоби със запечатвани на всеки който не плати. Почти същото , като надписа "Обекта се охранява от ВИС2". За разлика от борците, НАП е монополист и не се интересува дали търговския обект ще фалира или може да си плати. НОВАТА НАРЕДБА НА НАП Е НЕСЪВМЕСТИМА С ТЪРГОВИЯТА В БЪЛГАРИЯ, КОНТРОЛА Е ПЪЛЕН, НЯМА ДА ИМА ТЪРГОВСКА ТАЙНА, ДАЖЕ ДО МОМЕНТА НЯМА РАБОТЕЩ И ЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР ЗА ГОЛЕМИТЕ ОБЕКТИ, ИНФОРМАЦИОННИЯ ПОТОК КЪМ НАП ЩЕ БЛОКИРА РАБОТАТА НА КОМПЮТРИТЕ ИМ. Уволниха служителите въвели първите касови апарати, за да не пречат. Новите служители на НАП са назначени от 2 г., опита им е нищожен , ръководството на НАП са некомпетентни, заемат тези постове през последните 19 г., нямат представа от работата на пазара, всичко това ражда чудовище, а именно Наредба Н 18. НАП не е събрал 16,3 млрд лв. установени данъци от старите служители, под НАП имам предвид ръководството на НАП несменяемо да 19г., пълна приемственост има между директорите и изпълнителните директори, резултата е 16,3 млрд лв. НАП Е НАЙ-УДОБНАТА БУХАЛКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ , БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА ЦВЕТА .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Турция облича и обува не половин Европа, ами половината свят, но там не съм видял търговец да издава касова бележка. А у нас явно предпочитаме да имаме регулации, вместо да имаме бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 45
lyusien
преди 5 години
Вижте Горанов трябва да проряви твърдост и да не отменя срока за деиствие на наредбата Защото ако я отложи с няколко месеца тези тарикати които притискат отново ще искат ново отлагане Зщото аз съм сигурен че коректните фирми вече си закупиха софтуер и касови апарати Виждам го в аптеките супермаркетите големите бензиностанции И това че се крадат от неотчитане на оборотите само 300 милиона е някаква илюзия Големите кражби са в търговията с харните услугите автосервизите и всякакви други сервизи доставчиците на резервни части за автомобили автокъщи и туристически услуги заложни къщи и земеделиенто Загубите на бюджета са над 1 милиард Но по страшното е че този милиард отива в измамници крадци бандити фалшиви строители и политици Това подхранва криминалния секто и не се чудете сащо има толкова много престъпления Толкова много дебелогъзести бандити и пърхащи край тях *** Сигурен съм че Горанов ще ударжи на натиска но това не е сигурно за началника му Тои със сигурност отново ще се прояви като "добрия " самарянин и ще удължи срока Но това ще бъде грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 11
melon
преди 5 години
Вижте им тъпите физиономии! Какво да се очаква от тези калинки?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 9
troika
преди 5 години
Много проблеми създават тия от НАП и вообще не им пука за бизнеса. Срока е малък, пълно е с недомислици - могат да ти бъркат из търговската информация и т. н. Ако това стане, си приготвям 10000лв и правилните хора ще ми кажат кой конкурент на колко и от кого купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още