IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбата за специализациите ще бъде отново прецизирана

Удължава се срокът за обществено обсъждане

16:39 | 10.10.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Промените в Наредбата за специализациите ще бъдат отново прецизирани, а младите медици ще внесат предложения за корекции. Това стана ясно след среща на здравния министър Кирил Ананиев с млади медици и студенти, които излязоха на протест днес срещу последните новости в реда за специализациите.

С последните корекции министерството предложи държавата да плаща за специализация срещу ангажимента младите медици да остават да работят 3 години в болница у нас, избрана от списък, който министерството изготвя. Ако не спазят условието, ще трябва да връщат парите, инвестирани в обучението.

Това е втора вълна на недоволство от страна на младите лекари, след като МЗ вече коригира първоначалните текстове. След намесата на БЛС беше решено специализантите да сключват договор с болницата, в която ще работят, като придобият специалност.

Въпреки това млади и медици протестираха заради новите изисквания.

В момента документът е публикуван за обществено обсъждане, а срокът се удължава. До началото на ноември младите медици и студенти ще внесат и следващи свои предложения. Здравният министър пое ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още