IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО може да разположи нови войски в България, Унгария, Румъния и Словакия

Организацията може да подсили източния си фланг по земя, въздух и вода, заяви генералният сектретар на НАТО Йенс Столтенберг

16:10 | 23.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

НАТО може да подсили източния фланг на организацията, като разположи четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от CNBC.

"Очаквам, че лидерите ще се съгласят да подсилят позицията на НАТО във всички области, с големи увеличения в източната част на алианса по земя, въздух и вода", каза Столтенберг по време на пресконференция преди срещата на лидерите на НАТО в Брюксел в четвъртък.

Към момента Алиансът е разположил в региона 140 хил. военнослужещи, като основната част от тях - около 100 хил., са от САЩ.

При посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас през уикенда стана ясно, че в България ще бъде разположена една американска рота "Страйкър" под командването на НАТО. Тя ще бъде част от бойна група на алианса, чийто командир ще бъде предложено да бъде българин. 

Алиансът, който има над 140 военни кораба в готовност, както и 130 самолета в повишена готовност, по-рано предупреди руския президент Владимир Путин, че атака срещу страна членка на НАТО ще се разглежда като атака срещу всички и ще задейства член 5, който предвижда военен отговор от страните членки.

Украйна, която се стреми към членство в НАТО от 2002 г., граничи с четири страни от Алианса - Полша, Словакия, Унгария и Румъния. В момента Полша е домакин на по-голямата част от войските на 30-членния съюз и досега е приела основната част от бежанците от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
"Към момента Алиансът е разположил в региона 140 хил. военнослужещи, като основната част от тях - около 100 хил., са от САЩ." Тея от САЩ що не ги пратите направо към Украйна и да се приключи, нали НАТО е много солидарна да защитава страна която не е член и САЩ са много загрижени за финансираната от тях досега демокрация в Украйна. И без това Путин и Байдън си ги мерят. Ние тука в Европа ядем хурката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
Нас не ни е страх от Русия, пратете ги тия войски в САЩ, че там са се *** от страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 2 години
То за болните ви мозъци провокация може да бъде всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Тези бойни групи, предсрочни избори ли ще подготвят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
wart
преди 2 години
Тоя подстрекател на най-голямата легална престъпна организация наречена НАТО трябва да бъде съден като провокатор и виновен за смъртта на хиляди не вини хора.При един военен конфликт решаваща роля ще играя ракетите а не числеността. Тоя слабоумен болен престъпник ни прави прицел на Руските ракети и за съжаление мнозина не го осъзнават .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
супер, пратете и повече самолети, щото ще даваме нашите на Украйна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още