IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова покани на разговори за кабинет ИТН, ДБ и ИБГНИ

Партиите са скептични за успеха на третия мандат

13:38 | 27.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на коалиция “БСП за България” Корнелия Нинова изпрати покани за разговори с „Има такъв народ” (ИТН), „Демократична България” (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ), съобщиха от пресцентъра на БСП.

Нинова изпрати покани за разговори с „Изправи се БГ! Ние идваме!” на 29 август (неделя) от 14:00 часа, на „Демократична България” на 31 август (вторник) от 10:00 часа и на “Има такъв народ” на 1 септември (сряда) от 11:00 часа за съставяне на правителство с третия мандат, възложен на ПГ на коалиция „БСП за България”.

Срещите са за съставяне на правителство с третия мандат, възложен на партията днес от президента Румен Радев.

Корнелия Нинова предлага срещите да бъдат открити за медиите.

Според Корнелия Нинова има шанс за кабинет, защото още при предните преговори са достигнати принципни договорки за политики, около които са се обединили. Ще бъде обсъден и кабинет с определен период на действие.

„При първият мандат проблемите възникнаха при обсъждането на министрите, защото бяха поднесени готови решения. Ние сега предлагаме да няма такива, да седнем и да ги обсъдим. Има всички налични условия за разбирателство, ако има мисъл за държавата и за хората“, допълни Нинова днес, след като получи мандата.

По думите й премиер трябва да бъде обединяваща и надпартийна фигура, но кандидат ще бъде излъчен след консенсус между парламентарните групи. 

Днес лидерът на БСП обясни и как ще подходи с „Има такъв народ” и „Демократична България”, които обявиха, че няма да подкрепят мандата на БСП.

„Ще ги убедим с това, което предстои пред България. Ние сме пред два избора - да съставим редовен кабинет или да отидем на нови избори. Имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет. Всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно. Има всички налични условия за разбирателство, ако имаме мисъл за държавата и за хората”, заяви Нинова пред медиите след връчването на мандата.

Партиите са скептични за успеха на третия мандат

Формациите, които бяха поканени от лидера на БСП Корнелия Нинова за участие в  преговори за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат, изразиха скептицизъм за възможностите да се стигне до редовен кабинет.

Съпредседателят на „Демократична България" Христо  Иванов изрази съжаление, че президентът не е провел предварителни консултации в търсене на най-подходящия мандатоносител и напомни, че неговата формация вече има решение да не подкрепя кабинет, предложен от БСП.

„Беше отказан този вариант, в резултат сме тук, където сме. Всички знаят какви са ограниченията на „Демократична България", те са ясно заявени. Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на ДБ, но ние сме само трийсетина депутати от 240", каза той, цитиран от БНР. Все пак Иванов допусна, че е възможно колективните органи на коалицията да решат да разговарят с БСП.

Председателят на парламентарната група на Има такъв народ" Тошко Йорданов директно обвини за ситуацията Христо Иванов. „Бих ви посъветвал да намерите г-н Христо Иванов. .. той е човекът, който докара нещата дотам да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация".

„Няма да дадем подкрепа, наблюдаваме отстрани какво се случва", заяви депутатът от „Има такъв народ" Станислав Балабанов.

„Изправи се БГ! Ние идваме!"  ще участват в преговорите, но  зам.-председателят на ПГ на Николай Хаджигенов също е скептичен към възможностите за достигане до консенсусно решение.

„Ще дам пример с разговорите с ИТН. Разговорите бяха успешни и правителство няма. Много е вероятно да се повтори сегашната ситуация.  Разговорите ще бъдат успешни, доколкото поне ние, политическите формации на промяната, общо взето сме почти на 100% на същото мнение по основните теми. Вероятно БСП ще се присъедини по тези теми. Дали ще има правителство е тема на съвсем друг разговор", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
earth1225
преди 2 години
Кака К.ур.и ни мога да я гледам. Манолова специално още по малко. Но някакси усещам как *** ще измести с времето БСП. Особенно с Татяна Дончева в арсенала с тея лафове където ги сипе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
то това им остана , да си правят срещи на по кафенце . айде наесен , Бащицата с бяла каляска , ще свири сборът ... таман си е отпочинал , позагорял , жипката е минала технически преглед и е в очакване , в чекмеджето се е освободило малко пространство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още