IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова митническа декларация ще улеснява електронната търговия от 1 юли

Документът е с намален набор от данни при внос на стоки от трети страни в пратки на стойност до 150 евро, посочиха от Агенция „Митници“

12:34 | 23.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 юли се въвежда нова митническа декларация с намален набор от данни при внос. Тя е част от въвеждането на новите правила за електронна търговия, т.нар. ДДС пакет. Документът ще се използва за деклариране на стоки, съдържащи се в пратки, обект на дистанционни продажби и със собствена стойност до 150 евро, съобщиха от Агенция „Митници“.

От агенцията обясниха, че на 1 юли е планирано да се въведе в експлоатация актуализирана версия на Митническата информационна система за внасяне (МИСВ).

С актуализацията и в съответствие с европейска директива за ДДС се въвежда митническа декларация с намален набор от данни при внос, с която могат да бъдат декларирани стоки, вложени в пратки, по схемата IOSS, по „Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос“, както и всички други стоки от трети страни, обект на дистанционна продажба.

Стойността на стоките не трябва да надвишава 150 евро, те не трябва да са обект на забрани и ограничения, и трябва да са различни от акцизните стоки.

В случай, че стоките в пратката не отговарят на тези условия, те трябва да се декларират със стандартна митническа декларация, с която до този момент се декларираха всички пратки, подлежащи на митническо оформяне при внос, уточниха от Агенция „Митници“.

Както и стандартната митническа декларация при внос, така и новата митническа декларация с намален набор от данни ще се подава по електронен път. Тя може да бъде подадена лично от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат лично митническа декларация, трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенция „Митници“.

Investor.bg припомня, че от 1 юли се премахва прагът за освобождаване от ДДС от 22 евро (за България е 30 лева), в резултат на което всички стоки, внесени в ЕС, ще бъдат облагани с ДДС, независимо от тяхната стойност.
Заедно с премахването на освобождаването от ДДС за внос на стоки с ниска стойност, в законодателството се въвеждат две опростявания за събиране на ДДС при внос на пратки със собствена стойност, които не превишават 150 евро.

Специалният режим за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети територии или трети държави (обслужване на едно  гише при внос - IOSS), yлecнявa cъбиpaнeтo, дeĸлapиpaнeтo и плaщaнeтo нa ДДC зa пpoдaвaчи, ĸoитo дocтaвят cтoĸи извън EC нa крайни ĸлиeнти в EC, като начисляват ДДС в момента на покупката.

Ha пpaĸтиĸa тoвa oзнaчaвa, чe тeзи дocтaвчици и eлeĸтpoнни интepфeйcи мoгaт дa cъбиpaт, дeĸлapиpaт и плaщaт диpeĸтнo ДДC нa избpaнитe oт тяx дaнъчни opгaни, вмecтo ĸлиeнтитe дa плaщaт данъка пpи внoc в мoмeнтa нa дocтaвĸaтa нa cтoĸитe. Toвa yлecнявa пpeдпpиятиятa, ĸaтo cъщeвpeмeннo зaщитaвa oнлaйн ĸyпyвaчитe oт cĸpити paзxoди, посочват от Агенция "Митници".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още