Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общините ще събират разделно и текстилни отпадъци

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление на отпадъците

Общините ще събират разделно и текстилни отпадъци

Снимка: БГНЕС

Общините ще бъдат длъжни да събират разделно текстилни отпадъци и обувки освен хартия, метал, стъкло и пластмаса. Това приеха на първо четене депутатите с промените в Закона за управление на отпадъците.

Промените в закона са свързани с изпълнение на евродиректива, заради която законодателно се завишава целта за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци у нас до 65 на сто и намаляване до 10 на сто на депонираните битови отпадъци към 2035 г., съобщава БНР. 

Още по темата

С промените в закона общините ще имат допълнителен ангажимент по задължително разделно събиране и на текстилни отпадъци наред с хартия, метал, стъкло и пластмаса. А биоразградимите отпадъци общините ще трябва да разделят и рециклират при източника или да се събират разделно и да не се смесват с други видове отпадъци.

От ГЕРБ подчертаха, че основната цел на промените е да се ограничат рисковете за околната среда при дейностите с третиране на отпадъци.

Въпреки широката подкрепа в пленарната зала опозицията обърна внимание на някои трудности в изпълнението на закона.

„Добре е, че в масово разпространените отпадъци се включват и други потоци, а именно дрехи и обувки, но големият проблем е дали системите, които ще се създадат за тяхното събиране, ще бъдат ефикасни. И в момента в големите градове има контейнери за дрехи, но не е видно, как това ще се случи и в малките градове, където се изхвърлят много по-малко дрехи.“, каза депутатът Джевджет Чакъров от ДПС.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.