Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общинските бюджети са под натиск заради кризата с коронавируса

От 30 до 70% е свиването на приходите в по-малките и средни общини спрямо същия период на 2019 г.

Общинските бюджети са под натиск заради кризата с коронавируса

Снимка: gettyimages

Извънредното положение поставя под изключително сериозен натиск общинските бюджети заради намалените приходи и извънредните разходи на общините, свързани с кризата и ограничителните мерки заради коронавируса. Това каза по БНР Силвия Георгиева, председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Сдружението започва събиране на данни за отражението на кризата върху местните бюджети. То ще стартира днес и ще продължи до 10 май. Отчетните данни от общините ще се събират в две направления – отражението на кризата върху приходната част на общинските бюджети и допълнителните извънредни разходи по изпълнение на противоепидемичните мерки. 

Още по темата

Целта е да се получи реална картина на кризата и извънредното положение върху общинските финанси, подчерта Силвия Георгиева.

Приходната част та общинските бюджети е под изключително сериозен натиск, намалението е в пъти спрямо същия период на миналата година. Заради отложените срокове за местните данъци, дължими от гражданите и бизнеса, заплащането им рязко е спаднало. В големите общини този спад е до 7 пъти, на отделни места до 10 пъти. От 30 до 70% е свиването на приходите в по-малките и средни общини спрямо същия период на 2019 година, поясни Силвия Георгиева.

Икономическите пакети за подкрепа на бизнеса и гражданите с инструментите, с които общините разполагат – например освобождаването на търговците от наеми и освобождаването на гражданите от различни такси, също водят до спад в приходната част.

19 млн. лева е спадът в София само за последните две седмици на март. За Варна спадът в неданъчните приходи възлиза на близо 5 милиона спрямо миналогодишните стойности. В Русе отчитат спад с близо 2.2 милиона лева. Това е драстично и много тежко намаление спрямо същия период на миналата година, коментира Силвия Георгиева.

Държавата да позволи по-гъвкаво управление на някои средства в общинските бюджети – в това местните власти виждат решение, за да бъдат туширани поне някои от негативните последици от кризата.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят