Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обсъжда се локален подход на мерките за овладяване на пандемията у нас

В последните 14 дни има плавно покачване на заболеваемостта и на заетостта в болниците заради британския вариант на коронавируса

Обсъжда се локален подход на мерките за овладяване на пандемията у нас

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването на днешния брифинг. Снимка: БГНЕС

Обсъжда се локален подход за овладяване на коронавирусната епидемия по места с повишена заболеваемост в страната. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти относно ситуацията с коронавируса в страната.

За последните 14 дни се наблюдава плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в болниците, основната причина е наличието на британския вариант на коронавируса, посочи министърът. Той отчете високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус. В същото време се отчита и положителна тенденция на броя на излекуваните спрямо броя на новопотвърдените случаи, допълни той.

„Отношението новозаразени – излекувани е две към едно. Заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области“, посочи Ангелов и допълни, че заради това се обсъжда прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места. 

За последното денонощие от над 6 хиляди изследвани проби 1156 са новите случаи, което е 18,8%. Общо 5093 души са в болници, 425 са в интензивни структури, 571 са излекуваните, 22 са починалите.

Още по темата

На национална база заетостта на интензивните структури е 57%, не е увеличена заетостта на леглата в цялата страна, а само в определени области. Затова се обсъжда от Националния оперативен щаб локален подход за противоепидемични мерки при овладяване на епидемията, обясни здравният министър.

Здравният инспектор Ангел Кунчев изнесе последна информация за ситуацията в Европа.

За 14 дни заболеваемостта достигна 285 на 100 хиляди души, което ни поставя на 18-то място в ЕС и 5-то място на Балканския полуостров.

Относно данните в страната прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход, посочи и Ангел Кунчев. Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 хиляди, а в Търговище е 26 на 100 хиляди.

Така щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием в болниците. Кунчев препоръча и щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят подобно действие, като не е задължително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а само за най-натоварените.

Кунчев подчерта, че основната причина за по-големия брой нови случаи към момента е британският вариант на вируса и допълни, че след него идват южноафриканският и бразилският вариант. Има неприятни данни и за нигерийския вариант, каза той.

Около 250 хиляди души са общо ваксинираните в страната, обяви проф. Красимир Гигов. Втора доза от ваксината са получили около 41 хиляди души. Активно участват и общопрактивуващите лекари, от тях са имунизирани около 45 хил. Независимо от разделението по фази, в тях участват хора, които са на различна възраст. Системата ни е подготвена да изпълни ваксинационния план в най-кратки срокове, посочи той.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че оценката на документацията на ваксината на Janssen е на финален етап. Очаква се другата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина. Ако становището е положително, това ще бъде първата ваксина с една доза. От производителя и от ЕК знаем, че се очаква доставките да стартират от април.

По отношение на руската ваксина "Спутник V" днес се очаква Агенцията по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията. Националните лекарствени агенции не могат да извършват национална процедура по оценка на документацията на ваксини. Това са лекарствени продукти, които се произвеждат по биотехнологичен метод, обясни Богданов.

Големите столични болници в София имат заповед да ваксинират всички членове на избирателните комисии. Срокът за ваксинацията е до 10 март. Има създадена организация, има и запазени ваксини на Pfizer, посочи директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ковид не е нищо повече от едно грипче. Фарма мафията обаче изигра добра роля ръка с ръка с тираните на власт
1
 
3
 
5
преди 1 месец
Гибралтар няма нито един смъртен случай От Covid-19 до средата на ноември -2020 Защо ли?
https://healthygibraltar.org/infections/covid-19-gibraltar-figures/
Ваксинирането започва на 11 януари 2021
Gibraltar Deaths & The COVID-19 Vaccine
https://principia-scientific.com/gibraltar-deaths-the-covid-19-vaccine/
1
 
2
 
4
преди 1 месец
NHS worker dies after receiving first dose of Pfizer vaccine
https://vaccinedeaths.com/2021-03-02-health-worker-dies-after-receiving-vaccine.html
1
 
2
 
3
преди 1 месец
Тези и други промени в диагностиката автоматично ще намалят броя на случаите. Но намаляването на бройката заразени ще бъде представено като свързано с ваксината. Това „диагностично намаляване“ на случаите всъщност беше вече използвано през 1950-те след въвеждането на ваксината против полиомиелит.

Второ: Поръчайте промяна в начина на провеждане на PCR диагностиката. Практиката с умножение на увеличението от първоначалната проба, взета от пациента, се извършва циклично или на скокове. Колкото по-голям е броят на циклите, толкова по-вероятно е тестът да покаже диагноза Covid-19. Затова поръчайте на всички тестови лаборатории да намалят броя на циклите.

Какъв ще бъде резултатът ли? По-малко Covid-19 диагнози. По-малко случаи. „Ваксината действа.“...........................................................................................................
https://www.otizvora.com/2020/10/12552/kak-sthe-napravyat-kovid-vaksinata-da-izglezhda-efektivna-i-uspeshna/
1
 
2
 
2
преди 1 месец
Как ще направят ковид ваксината да изглежда ефективна и успешна
...............................................................................................................Първо: Преразгледайте определението за „ковид случай“. В настоящия момент CDC, при това доста абсурдно, позволява на лекарите да диагностицират всеки човек със заболяването Covid-19, стига да е показал симптоми, като кашлица или студени тръпки, или висока температура, и ако живее в район, където се посочват случаи на заболяването. Не се налагат тестове за такава диагноза.

Така че променете тази практика, след като ваксината бъде одобрена. Изисквайте да има тестване, за да сложите диагноза. Констатирайте, че само едната кашлица не е достатъчна. Студени тръпки и висока температура също трябва да са налице. Изисквайте температурата да е над 37,8

Още от Икономика и политика
Богдан Кирилов: Няма сигнали за спиране на ваксинирането с AstraZeneca