IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат нови правила за разпределяне на заплатите на медицинския персонал

Методиката ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година

16:16 | 24.10.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Обсъждат се нови правила за разпределяне на заплатите на медицинския персонал, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По методиката за заплатите се работи в момента заедно с Българския лекарски съюз /БЛС/. Методиката ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година заедно с новия Национален рамков договор, допълни Ананиев, цитиран от БТА.

С БЛС се обсъждат и основните правила за формиране на разходите по отделните здравноосигурителни плащания.
Първоначалното предложение на Министерството на здравеопазването беше не по-малко от 50% от приходите по клинични пътеки да бъдат за заплати на персонала и да се направи съотношение колко от тях ще бъдат за санитари, за медицински сестри, лекари.

„Ще има правила, за да има спокойствие в системата и хората да бъдат убедени, че е приложен най-справедливият принцип на разпределение на парите в зависимост от положения труд“, подчерта министър Ананиев.

По думите му най-слабо оценен към момента е човешкият труд и протестите са свързани най-вече с възнагражденията. Държавата, МЗ и съсловните организации трябва да договорим такива нива, които да предложим на всички участници в медицинския процес, добави министърът. 

В отговор на въпрос дали се е запознал с ценоразписите на болниците Ананиев каза, че след като ги е прочел се е "чудил как може да има такива виртуозни решения за услуги в системата на здравеопазването".

Предвидено е за следващата година средствата за болниците в бюджета на Здравната каса да бъдат увеличени с над 200 млн. лева, като ри четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала. В това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Планирано е този ресурс да не минава през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения.

В началото на октомври министърът каза, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", поясни тогава министърът.

Припомняме, че на национален протест на 7 октомври от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояха минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още