Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обсъждат се няколко варианта за преизчисляване на пенсиите

Целта е с увеличението да се компенсира инфлацията, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков

Обсъждат се няколко варианта за преизчисляване на пенсиите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Работи се по няколко варианта за преизчисляване на пенсиите, така че да се компенсира инфлацията. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъдат обсъдени параметрите в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

"Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от тях да приложи", посочи министърът, цитиран от БТА. 

Сред примерните варианти, които министърът визира, е този, предлаган от БСП - за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или за 2020 г. По думите на Гьоков друг вариант е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Трети вариант е за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Той посочи, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

Още по темата

Гьоков уточни, че ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи разпоредбата от Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с прогнозно увеличение 6,1 на сто, което, по думите му, е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени. "Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията", допълни министърът.

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание