IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ иска МВР да върне 6 млн. евро на ЕС заради предполагаема злоупотреба

23:04 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръчва да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР, съобщава сайтът на Българското национално радио.

ОЛАФ основава препоръката си на разследване, което е започнало през юли 2018 година след твърдения за измама и присвояване на евросредства по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства по фонд "Вътрешна сигурност". Споразумението се отнася за доставка автомобили за всякакви терени, предназначени за полицията.

Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР. От ОЛАФ са разпитали всички основни участници в подготовката и изпълнението на търга. Всички заинтересовани страни в разследването са сътрудничили изцяло на европейските служители.

ОЛАФ твърди, че МВР е нарушило условията по това споразумение, като е използвало средствата за купуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени.

Освен възстановяване на парите в бюджета на Евросъюза ОЛАФ препоръчва и българската прокуратура да прецени дали има основание за образуване на разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Проверка на БНР в интернет сайта на МВР установи, че обществената поръчка за автомобилите е обявена на 2 март 2017 година, като изпълнителят също е избран от служебното правителство на 20 април 2017 година. В този период управляваше служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, и начело на МВР беше Пламен Узунов, настоящ президентски секретар. Краят на мандата на служебния кабинет е 4 май 2017 г.

За изпълнител е избрано едноличното акционерно дружество "Българска автомобилна индустрия".

Заради обжалването на процедурата договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ,  Това се случва в края на февруари 2018 година.

От президентската администрация заявиха тази вечер, че договорът за изпълнение на обществената поръчка е сключен от МВР чак на 22 февруари 2018 година, когато на власт вече е правителството, което управлява и днес. От "Дондуков 2" разпространиха и копие на договора, който е достъпен и на интернет сайта на МВР.

Той е сключен с избрания от служебното правителство изпълнител - "Българска автомобилна индустрия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още