Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Омбудсманът сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

Манолова определи отлагането като опит на правителството да прикрие отказа си да въведе машинното и електронно гласуване

Омбудсманът сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако електронната идентификация бъде отложена през промените в Закона за въоръжените сили. Това съобщи тя по време на кръгла маса, посветена на въвеждането на машинното и електронното гласуване, предава БНР.

Според Манолова по този начин ще бъде спряна практиката да се променят множество закони през преходни и заключителни разпоредби на един закон.

Преди две седмици депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти Данаил Кирилов, Христиан Митев, Емил Димитров - Ревизоро и Искрен Веселинов внесоха в деловодството на парламента законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Главните промени, които се предвиждат в предложението на депутатите от управляващото мнозинство, са свързани с отлагането на машинното и електронното гласуване във всички секции, както и с отпадането на номерата пред политическите партии и коалиции в изборните бюлетини.

Манолова определи отлагането като опит на правителството да прикрие отказа си да въведе машинното и електронно гласуване, което нарушава правата най-вече на сънародниците ни зад граница.

"Не е честно, ние получаваме няколко милиарда лева годишно във вид на преведени средства от българите зад граница, а в същото време да продължаваме да се чудим по какъв начин да бъдат ограничени техните изборни права", каза Манолова.

Припомняме, че машинното гласуване трябваше да е факт за изборите за ЕП догодина пролетта.

Според предложението се предвижда ЦИК да продължи да определя секциите, в които да има машини за гласуване, но техният брой да бъде над 1000. Машинното гласуване обаче не трябвало да се провежда в секциите с по-малко от 300 избиратели в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора, и на корабите с български флаг. Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения вот.

Проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" изрази убеждение, че рано или късно електронното гласуване ще бъде въведено, но не приема аргументите на омбудсмана.

"Категорично смятам, че трябва българите в чужбина да имат право да си подават гласа по свободен начин и в момента нямат тази възможност, но е доста дискусионно съображението, че те дават един милиард евро или два милиарда лева годишно, което е факт, и това им дава правото да гласуват. Не. Не това е правото. Те дават два милиарда лева, като чиста дотация за българската държава, но българската държава плаща пенсиите на техните родители в този момент", каза Константинов.

Той приведе пример и с електронното гласуване в Естония, където се оказа, че има пробив в системата за онлайн гласуване.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Те дават два милиарда лева, като чиста дотация за българската държава, но българската държава плаща пенсиите на техните родители в този момент", каза Константинов. - да му е хрумвало на тоя ***, че родителите са работили 40+ години за да получават пенсии? Това не са помощи и подаяния, ало!

Още от Икономика и политика
М. Габриел: Изкуственият интелект и блокчейн технологиите ще оформят бъдещите икономики