Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 15 юни се рестартират чартърите от държави със сходна епидемична обстановка

Целта ни е да сведем до минимум загубите за туризма спрямо миналата година, каза Николина Ангелкова

От 15 юни се рестартират чартърите от държави със сходна епидемична обстановка

Снимка: Getty

Водят се интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова телевизия.

Водят се разговори с Австрия, Германия, скандинавските страни, Полша, Чехия, Франция, за да може след 15 юни да се рестартират чарътрните полети. Датата може да бъде променена с по-късна, ако се увеличи броят на заразените с коронавирус.

Към момента целта ни е да сведем до минимум загубите за туризма спрямо миналата година, каза тя без да посочва точни числа. Има възможност от някои пазари да се удвоят посещенията на чуждестранни туристи – например от Германия. Ангелкова изтъкна като предимство за страната ни фактът, че броят на заразените е малък. По този начин България се рекламирала като туристическа дестинация. 

Още по темата

В началото на юни Ангелкова ще може да даде точни разчети колко чужденци са заявили почивки в страната. По думите й ако някой чужд турист се зарази с коронавирус в България, той ще поеме сам своите разноски по лечението.

"Чуждестранните туристи трябва да подпишат семпла декларация, с която да декларират, че са наясно с епидемичната обстановка в страната и приемат всички условия. Както и това, че здравната им застраховка или самите те трябва да поемат разходите", обясни Ангелкова. Тя се надява, че в тази ситуация няма да се спекулира с цените за услугите, а контролът ще бъде безкомпромисен.

Министърът обясни, че това, което се постигна като споразумение между премиера и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите без карантина. Ние предложихме да се пътува с декларация, така че да не се създават допълнителни усложнения. Предложихме и да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите", каза Ангелкова.

За нас е важен вътрешният пазар и ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка. На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните на България страни, посочи тя.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен