IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат над 3,7 млн. лева за щетите след наводненията

Средствата се насочват към Костинброд, Лъки, Гоце Делчев и Столична община

18:44 | 18.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Малко над 3,7 млн. лева ще бъдат отпуснати на четири общини за покриване на щетите след наводненията. Това е решил Националният щаб за защита при наводнения, председателстван от вътрешният министър Христо Терзийски. Общините са Костинброд, Лъки, Гоце Делчев и Столична община.

Предстои решението да бъде прието на заседание на Министерския съвет, каза на брифинг вътрешният министър Христо Терзийски.

Общо 476 хил. лева се отпускат за щетите след срутището в село Дряново и пътя между селата Манастир и Крушево, които са в община Лъки. 

По искане на кмета на община Лъки са евакуирани няколко семейства, чиито жилища попадат в територията на срутването на земни маси, обясни още вътрешният министър.

Няма таван на бюджета за наводненията. Годишно са предвидени 80 млн. лв. От тях 30% ще бъдат насочени към превантивна дейност, каза министърът. Той допълни, че няма срок за кандидатстване за средства за щети от наводнения. 

Освен общините заявки могат да подават министерствата и областните управители.

Обилните валежи от последната седмица засегнаха редица населени места. Има отнесени автомобили и десетки наводнени къщи. Държавата спешно свика кризисен щаб, който да следи денонощно нивата на язовирите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още