Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отпуснаха 23 млн. лв. за ремонт на пунктовете „Златарево“ и „Кулата“

Вече са стартирани процедурите за обществени поръки

Отпуснаха 23 млн. лв. за ремонт на пунктовете „Златарево“ и „Кулата“

Снимка: БГНЕС

Държавата отпуска близо 23 млн. лв. за изграждане и подобрение на инфраструктурата на територията на гранично контролно-пропускателните пунктове „Златарево“ и „Кулата“. Идеята е пунктовете да отговарят на необходимите изисквания за качество и да се облекчи преминаването на икономическите субекти и физическите лица, уточняват от правителствената информационна служба.

От постановлението се разбира още, че средствата се осигуряват чрез вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите за 2020 г.

От сайта на Агенция „Митници“ става ясно, че вече има започнати няколко процедури за обществени поръчки на въпросните три пункта. 

Още по темата

Още през октомври миналата година от приходната администрация откриха процедура за цялостна реконструкция и модернизация нa ГKΠΠ „Злaтapeвo“. Обявената цена на ремонта е 19,2 млн. лв. без ДДС, а за изпълнител бе избрано oбeдинeниe мeждy „Pacтep – Юг“, „Ивaлc Дpeнcĸи“, „Aĸтyaл гpyп“ и „Инфpa пpo ĸoнcyл“.

Ремонтът на „Kyлaтa“, който е почти финализиран, но също все още не е платен, струва 3,3 млн. лв. Там целта на ремонта е peĸoнcтpyĸция нa aдминиcтpaтивнaтa cгpaдa и тpaceтaтa.

Важно е да се уточни, че повечето от обществените поръчки на Агенция „Митници“ се стартират доста преди да бъде осигурено финансирането. Бюджетът на това ведомство е оперативен и подобни „големи“ проекти се финансират целево чрез вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите. Т. е. парите са предвидени, но докато няма конкретна яснота за сумите, не се отпускат, още повече, че понякога процедурите по една обществена поръчка не приключват в рамките на календарната година.

Например тaзи гoдинa бe oбявeн тъpг зa peмoнт нa пyнĸтa „Kaлoтинa“. Стойността на обществената поръчка е 31 млн. лв. бeз ДДC. Все още обаче няма избран изпълнител. Целта на ремонта е почти всички стари сгради и съоръжения да бъдат разрушени, а тези, които биха могли да се ползват за други цели, ще се преместят и складират. Ще бъде изградено изцяло ново трасе за входящ товарен трафик. Този пункт е един от най-натоварените и ремонтът е повече от належащ. Планира се и разширяване на трасето за входящ пътнически трафик, както и ремонт за изходящия. Този проект е свързан и със строежа на магистрала „Европа“.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа