IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Приходите от контрабанда все още са на твърде високи нива

Емил Димитров – Ревизоро призова за по-строг и регулярен контрол на всички складове за производство на алкохол

11:49 | 04.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данните на Института за пазарна икономика (ИПИ) показват, че незаконната търговия с цигари намалява, но въпреки това приходите от контрабандата остават на твърде високи нива. Това коментира в ефира на БНР Петър Ганев от ИПИ. Той разкри още, че от института работят по национална програма за ограничаване на контрабандата в България. Сред предложенията им е постоянен контрол във фабриките, какъвто би трябвало да има и в момента.

„Сега нивата на сивия сектор са доста по-малки – около 5%, приходите вече са около 150 милиона лева (при 500 млн. лв. преди няколко години), т.е. хем е малко, но не е за подценяване. Това е пазар, който носи приходи за криминални структури, а знаем, че такива приходи и корумпират“, обясни Ганев и добави, че винаги когато е имало постоянен контрол в цеховете, нивата на контрабандата са спадали.

В тази връзка днес предстои депутатите да обсъдят нелегалното производство на акцизни стоки да бъде преследвано като престъпление. Промените са записани в Наказателния кодекс. Към момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. С други промени в закона ще бъде въведен и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. „Няма много логика да си купиш машина за производство на цигари и да изчезнеш някъде с нея. Очевидно ще правиш нещо нелегално, щом не искаш да я лицензираш“, коментира предстоящите промени Петър Ганев.

За по-строг и регулярен контрол на всички складове за производство на алкохол се обяви и председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика Емил Димитров - Ревизоро. В момента има три фабрики за цигари, които могат да работят легално у нас – Благоевград, Пловдив и Стара Загора. Всички останали са нелегални, каза той пред БНР.

Депутатът обясни още, че половината производство на легалните фабрики за цигари е без бандерол, защото е за чужбина, но това не прави автоматично цигарите нелегални.

„Проблемът е, че машините трябва да са вписани и да имат лиценз. Това нещо трябва да го отстраним. По отношение на алкохола – нормално е Агенция „Митници“ да проверява, сега е изкупната кампания, сега се произвежда огромното количество спирт, което после се реализира на пазара. Оказва се, че почти навсякъде има допълнителни кранове, от които тече спирт – не е вода, не е антифриз, не са хладилни агенти, а спирт, който може в огромни количества да наводни пазара. Няма проблем да има подобни кранове, но трябва да са запечатани. Няма проблем да има обезвъздушители, но те трябва да са в такова техническо състояние, че да се гарантира, че оттам не може да се точи алкохол“, каза още Емил Димиторв по повод проверките на приходната администрация в цеховете за производство на алкохол.

Той призова всички засегнати по веригата браншове да изложат своите аргументи. „Мярката на закона не е самоцел. Искаме да е закон, който работи, но работи срещу нелегалния бизнес, а не да дадем възможност за някакъв данъчен, митнически, съдебен или прокурорски произвол върху легална фабрика, защото в момента е много лесно да накажеш легална фабрика, почти невъзможно е да накажеш нелегална“, категоричен е Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още