IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Илиев обвини "центровете на задкулисието" в целенасочена атака

Правителството на ИТН още чака подкрепа от три парламентарни групи

11:36 | 09.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: СУ &quot;Св. Климент Охридски&quot;</em></p>

Снимка: СУ "Св. Климент Охридски"

Дни преди предвиденото за тази седмица гласуване в Народното събрание на предложеното от партия „Има такъв народ“ правителство, парламентарните групи на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“, на „Демократична България“ и на БСП продължават с обсъжданията дали да подкрепят проекта на кабинет, съобщи БНР.

Следобяд е планирано заседание на „Изправи се БГ! Ние идваме“, на което се очаква обсъждане и вземане на решение по въпроса. В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от „Демократична България“, няма да подкрепят предложения проект на кабинет.

Решението на БСП се очаква в близките дни, но то ще зависи и от позициите, които ще представят по въпроса от „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“.

ИТН представи в петък състава на Министерския съвет пред президента Румен Радев, каквато е конституционната процедура. Номинираният за премиер Пламен Николов предложи за вицепремиер по въпросите на вътрешната сигурност номинираният за министър на вътрешните работи Петър Илиев.

„Името ми не е спорно, името ми е безспорно. Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата“, заяви той днес пред Нова телевизия. Според него има целенасочена атака от страна на  „жълто-кафяви медии“. Илиев заяви, че няма да бъде унищожен и произлиза от героичен род.

Той коментира, че атаката срещу него е достигнала кулминацията си в деня за връчване на мандата на ИНТ с коментарите, че координираните „центрове на задкулисието“ са го обявили за кандидат-премиер. Запитан кои са тези центрове той каза, че темата е излишна и това се знае от всички български граждани.

„Вижте медиите, вижте кой им е собственик, вижте кой има полза. Това хората го знаят“, каза той след опитите на водещия Виктор Николаев да уточни за какво конкретно става въпрос.

Петър Илиев каза, че не е член на ИТН, но е със Слави Трифонов и екипа от времето на референдума и е организирал юридическата му страна. „Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но и неговата пълна подкрепа и мъжката му дума, както и на всички от ръководството на партията”, каза още той.

„Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек”.

„Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане, преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието”, посочи Илиев.

„Кой се страхува от Петър Илиев? Кой се страхува от това какво ще направи като вътрешен министър“, попита той и допълни: „Тази атака има ченгесарско-милиционерски генезис“.

„Ангажиментът ми към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълнявам до момента, в който мога да бъда полезен”, коментира Петър Илиев.

Той коментира и т.нар. „барбадоска връзка”. „Аз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжност, това не е държавна служба. Барбадос е държавата с най-висок стандарт на живот на Карибите, която има най-близки партньори – САЩ и Великобритания – също стратегически български евро-атлантически партньори”, посочи той.

Илиев каза още, че Барбадос не е офшорна зона и не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай.

Предложението да стане почетен консул било направено от правителството на Барбадос.

Той отрече да е членувал в масонска ложа.

На въпрос дали сам е писал книгата „Компетенциите на Народното събрание”, за която има сигнали за плагиатство от доц. Наталия Киселова, Петър Илиев коментира: „Стоя зад всяка дума в моята книга. Подарил съм я на членовете на Катедрата през 2015 г. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години. Законът в една правова държава казва: ако някой има правен спор с другиго, той се решава в съда”. Илиев беше категоричен, че не е чел труда на доц. Киселова и не е запознат с него, а имало и изтекла давност.

Петър Илиев отрече книгата му да е изтеглена нарочно. „Аз съм един от най-любимите, уважавани и обичани преподаватели в Софийския университет, опитват се да ме ударят там, където най-много ще ме заболи“, твърди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Името ти е спорно безпорно. Много решителност и пак с пищов и препистач. Всяка преса е жълта, та чак кафява, щом ти изнася кисето с кирта. Това, че си от героичен род не го знаехме, явно е гаранция за крадливост и надут егоцентризъм. Центровете на задкулисието си ги знаеш ти, нали?? Спукали го били, да му се не види защо ли??? Всичко при тебе е самоценка, а не оценка на хората- нарцисизъм до тъпизъм. Бил в Барбадос на почит. Ми ходи в Барбадос.. Защо ли те четем и слушаме.. Слави, махай го този веднага, че изгори чергата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Името ми не е спорно, името ми е безспорно. Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държаватаима целенасочена атака от страна на жълто-кафяви медии. Илиев заяви, че няма да бъде унищожен и произлиза от героичен род координираните центрове на задкулисието са го обявили за кандидат-премиер. Запитан кои са тези центрове той каза, че темата е излишна и това се знае от всички български граждани.ДАНС, НАП и ме спукаха от проверкиСамооценявам се с всичките ми постижения и резултатиАз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжностПетър Илиев отрече книгата му да е изтеглена нарочно. Аз съм един от най-любимите, уважавани и обичани преподаватели в Софийския университет, опитват се да ме ударят там, където най-много ще ме заболи, твърди той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още