IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарникари очакват тежък ден след локализирането на 187 огнища за денонощие

Агроминистерството забрани временно косенето на ливади

11:04 | 05.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

187 пожара са регистрирани за денонощие в страната, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", пред Нова телевизия. Двама горски служители загинаха край Сандански, а днес там и в общините Петрич и Кресна е обявен ден на траур.

Николай Николов посочи, че всички огнища са локализирани. Гасенето продължава в санданското село Петрово и Свирачи в Хасковско. Заедно с доброволците пожарникарите очакват до обяд да приключат работата по тези пожари. 

"Днес се очаква много тежък ден, свързан с високи температури, ниска влажност и много силен вятър, особено в западната част на страната", предупреди Николов и припомни, че сериозни глоби се налагат за тези, които предизвикат пожари. Той призова областните управители и кметовете да предупреждават хората да не горят ниви и сухи треви.

Загиналите горски служители са били далече от пожара, на широк път със задачата да го отцепят, за да не пострадат хора. Заради силен вятър пожарът от низов се е вдигнал върхово и те са изпаднали в термичен шок, обясни агроминистърът Христо Бозуков.

По думите му горските служители имат задължението да подпомагат пожарникарите, но не и да гасят пожари, затова нямат специализирано оборудване.

Министърът припомни, че горенето на стърнища е забранено и се налагат глоби, но все още има хора, които нощем ги палят.

Той призова земеделските стопани да проявят по-голяма отговорност, да прегледат и машините си и дали имат цистерни с вода, ако припламне огън.

Бозуков ще издаде заповед да се спре за две седмици обработката на пасища и ливади. При косене и почистване при съприкосновение на машините с камъни често възниква подпалване, обяси той. Ще има проверки, но няма да се налагат санкции за необработени терени.

Прокуратурата започна разследване заради смъртта на двамата горски служители А.Г. (на 33 години) и В.Д. (на 46 години). Според съобщението трети пострадал, 47-годишният С.К., е настанен за лечение в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ в тежко състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 2 години
Лоша комбинация - високи температури и силен вятър. Дано пожарникарите и доброволците се справят и не допуснат разрастване на пожарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още