IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината учени в България обмислят идеята за стартъп

17% имат ясна визия за кариерното си развитие

14:11 | 29.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

54% от българските научни работници са обмисляли по един или друг начин идеята за стартъп. Половината от тях признават, че нямат идея как, а другата половина са обсъждали с колеги възможността и са търсили информация. Това показва анкета на Фондация Карол Знание от края на февруари и началото на март, проведена съвместно с Асоциацията на докторантите в България.

Участие са взели 217 учени, 49% от които докторанти, 34% с докторска титла на възраст до 35 години и 26% с научна титла на възраст над 35 години.

6% са категорични, че са наясно как могат да стартират собствен бизнес и възнамеряват да го направят. Още 14% отговарят, че имат достатъчно информация за това, а 19% са проучвали въпроса, но се чувстват неуверени.

Трябва да се отчита фактът, че 44% от участниците в анкетата работят в областта на приложната наука и 35% - в областта на фундаменталната наука, но с възможност за практическо приложение.

karol karol

Източник: Фондация Карол Знание

Въпреки това половината от участниците не познават чуждите практики на университетите да създават компании. 67% не знаят какво е спин-оф компания.

Почти половината от учените следят всички възможности за финансиране, а повече от половината искат да продължат работа по научната си тема, за да видят реализацията й.

Кариерата

Резултатите от анкетата показват, че 17% имат ясна визия за кариерното си развитие след приключване на настоящия проект. Другите категорични отговори подсказват, че по-голямата част от младите учени имат визия за бъдещето си: 15% ще търсят пост доктурантура в чужбина, 18% ще търсят финансиране, за да работят по други научни проекти. 14% разчитат да получат преподавателско място в институцията, за която работят.

Едва 13% ще търсят работа в частния сектор. За сравнение, проучване на Стария континент показва, че 58% от докторантите ще търсят реализация в индустрията и бизнеса.

karol2 karol2

Източник: Фондация Карол Знание

9% от участниците в анкетата на Фондация Карол Знание казват, че ще правят собствена фирма. 31% от европейските им колеги имат подобни намерения, а още 37% възнамеряват да бъдат самонаети.

За разлика от европейския опит, българските млади учени нямат активно сътрудничество с бизнеса.  Най-често работят съвместно с други научни или академични институции – 30%. Партньорства с индустрията и частния сектор имат 18%, почти толкова – с неправителствения сектор и още толкова нямат никакви сътрудничества.

karol karol

Източник: Фондация Карол Знание

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 6 години
доста безсмислено проучване, по конкретно за старт ъп часта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още