IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството дава още 3,3 млн. лева на две научни програми в земеделието

С финансирането на ННП „ Интелигентно животновъдство“ и ННП „Интелигентно растениевъдство” ще навлязат нови модели на иновативни практики

16:49 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 3,3 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за финансиране на изпълнението на дейностите през първата година на двете нови национални научни програми – „Интелигентно животновъдство” и „Интелигентно растениевъдство.

Целта на финансирането на програмата за растениевъдство е да се създадат модели за роботизирани технологии, дигитални методи за диагностика и прогноза, както и цифрово управление на дейността им.

Дигитализацията и автоматизацията в животновъдството  ще помогне да се намали и облекчи тежката работа в сектора. Друга важна цел е новите технологии да привлекат млади хора в селското стопанство.

ННП „Интелигентно растениевъдство” ще създава и надгражда съществуващи иновативни практики, които ще гарантират устойчивост и конкурентоспособност за работещите в областта на земеделието. Също така ще бъдат осигурени условия за обмен на опит, знания и развитие на учени и изследователи”, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

С целенасочени научни изследвания за прилагане на изкуствен интелект в земеделието ще се подпомага намаляването на разходите за стопанствата, подобряване на почвите и качеството на водите, ограничаване на използването на торове и пестициди, намаляване на вредните емисии, подобряване на биологичното разнообразие.

Програмата се финансира от Министерството на образованието и науката и е с общ бюджет 4,5 млн. лев като за първата година на изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. лева. Срокът за изпълнението ú е три години.

С изпълнението на ННП „Интелигентно животновъдство" е предвидено да се предоставят на животновъдите иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство с намалени човешки ресурси и намалено въздействие върху околната среда.

Изследователите и животновъдите ще имат лесен и контролиран онлайн достъп до средства, ресурси и инструменти за сътрудничество и ще се осигуряват високопроизводителни информационни и комуникационни технологии за изчисления, свързване, съхранение на данни и за достъп до виртуални научноизследователски екосистеми, както и клиентски мрежи.

Бюджетът на програмата също е общо 4,5 млн. лева за три години, като за първата година на изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. лева.

Изпълнението на програмите ще се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката.

Investor.bg напомня, че от писмения отговор на земеделския министър Десислава Танева след депутатско питане стана ясно, че за проектното финансиране кандидатстват висши училища и научни организации.

Програмното финансиране ще се ползва от създадени консорциуми на основата на подписано партньорско споразумение с приложен работен и финансов план.

Като партньори са избрани да бъдат Тракийски университет – Стара Загора, Аграрен университет Пловдив, Софийски университет „Климент Охридски“, Технически университет – София, научни институти от Селскостопанска академия и БАН, Русенски университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Лесотехнически университет – София, Технически университет – Варна, Национален институт по метеорология и хидрология, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още