IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат почти пълно затваряне на София

От края на седмицата може да затворят молове, заведения и фитнеси, учениците също се предвижда да минат изцяло дистанционно

11:47 | 16.03.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вероятно отново ще бъдат затворени моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област. Това обяви началникът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Мерките са обсъдени тази сутрин на среща между здравния министър, ръководството на РЗИ, директори на болници и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Очаква се, ако бъдат приети, мерките да влязат в сила до края на седмицата.

Ще се даде един светъл период, но най-вероятно до петък, уточни директорът на Александровска болница проф. Борис Богов. 

Новите мерки ще бъдат въведени първоначално за 14 дни, няма да стане "от днес за утре". Решението ще бъде взето по-късно днес. 

"Към всяка една столична болница ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между усложнени пациенти с коронавирус и такива с други заболявания", каза още Данчо Пенчев. В плана за прием се включват и частните болници, допълни той.

В зависимост от създалата се ситуация и тенденция, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия ще бъдат забранени, съобщи той.

КПП-та няма да има, категоричен беше той.

В големите болници като „Александровска“, „Пирогов“, ВМА леглата са почти изчерпани. Натискът е основно за интензивни легла, каза Пенчев.

Той апелира към всички граждани и гости на София да спазват мерките, защото ситуацията е тревожна.

Около 30 деца са хоспитализирани с коронавирус в столицата. "Ситуацията наистина е чувствително променена, има много разболели се деца в "Пирогов", в ИСУЛ", отбеляза и Йорданка Фандъкова. Ще се увеличи броят на детските COVID легла.

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление, може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти“, каза тази сутрин по БНР директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Капацитетът на болницата е почти запълнен. В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици.

Директорът на „Пирогов“ предлага да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов.

Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок, зависи от нас, подчерта проф. Балтов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
браво на мутрата, както бях предсказал... натамъни нещата точно на изборите да сме в пика на заразата... така че тъъъпации, да не забравите да го преизберете за 4ти път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
тия в Булгаpиcтaн са мега зле, аз не знам тва българи ли са кво са .. явно са некви тузeмци. Навонка сичко си бачка мойте дечурлига не са спирали да ходат на училище само дет се набутах че Март 2020 седеха един месец дома, а и тогава треаше да ходат щот иматше и такива които си ходиха .... Ам гласувайте пак за Сандъкова и останалите ***, после ако искате на мене да ми е вътрешно ... ?? Туристическия сезон щял да отваря от 1 Май пахахаха хахахаха, марш обратно в затвора ..... баси проcтия народ, но явно тва и заслужава eeбaaaл съм ги .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
швеция 130 умрели на 100 000.българия 162 умрели на 100 000.Затваряйте всичко преди да сме погинали окончателно всички до крак!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
petrg5s
преди 3 години
Само това е,другото няма какво да е.В цялия свят нарочно заразяват и умират милиони хора ,щото изборите в неква си клока БГ идвали,видиш ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Изборите наближават, затова е целият театър!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
simbad
преди 3 години
Потния *** размахва юмруци и нарочно избра 5 Април , обаче сам си вкара автогола. Най-неспособния до сега, поканен само в Албания и Таджикистан, а парясната му жена за нея нямам думи, карикатура уникална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Maria Ivanova4
преди 3 години
Когато човек не знае какво трябва да направи или не знае как да го направи, по-добре да спре, за да има време да му уври главата. Не само у нас, но и по света управляват не най-умните и можещите. После се чудят защо хората не се съобразяват с разпоредбите им. Ами просто е - във всичките им действия и изказвания прозира пресилена нахаканост и ограничени възможности. Това се отнася и за опозицията във всичките й разновидности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 3 години
Само за протокола: президент Радев лично определи датата на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
bertram
преди 3 години
в реда на нещата е да се отложат изборите за края на април или около средата на май, но шайката иска само твърдия и силно мотивиран електорат пред урните.... затова беше целия този цирк отварям затварям, затова сме и на последно място по ваксинирани и кризата се управлява хаотично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Предлагат почти пълно затваряне на София Аа изборните секции, тая смрадна дупка, развъдник на КОВИД-19 зараза!?Тях ще ги затваряте ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още