Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предприемачите очакват ръст на бизнеса в следващите три месеца

Бизнес климатът отчете повишение с 11,8 пункта през май спрямо април, отчете анкета на НСИ

Предприемачите очакват ръст на бизнеса в следващите три месеца

Снимка: Архив Ройтерс

През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна в сравнение с последните три месеца. Общият показател на бизнес климата се покачва с 11,8 пункта спрямо април в резултат на позитивните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, отчете НСИ след направената анкета сред мениджърите.

Настроенията отразяват излизането на страната ни от извънредното положение заради коронавируса и разхлабването на мерки, наложени заради коронакризата.

За сравнение през април бизнес климатът отбеляза най-ниско ниво от 1997 г. заради високи нива на безработица и спадащи потребителски разходи.

                                                      Бизнес климат - общо

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 11,4 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-позитивни. 

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, но и от чужбина, както и факторът „други“.

                                 Затруднения в производствената дейност в промишлеността

                                                              (относителен дял на предприятията)

Мениджърите предвиждат продажните цени в промишлеността по-голяма част да останат без промяна през следващите три месеца. 

Строителство

През май съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства със 17,3 пункта  главно поради оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. 

По тяхно мнение настоящата строителна активност остава намалена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-благоприятни. 

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла продължава да е несигурната икономическа среда, посочена от 70,1% от предприятията. На второ и трето място остават затрудненията, свързани с недостига на работна сила и фактора „други“. 

Строителните предприемачи предвиждат известно повишение на продажните цени в сектора, макар преобладаващата част от тях да очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

                          Очаквания за продажните ценив строителството през слезващите три месеца

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 16,2 пункта  в резултат на подобрените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Анкетата регистрира и повишени очаквания по отношение на обема на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца.

                                              Бизнес климат в търговията на дребно

Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. Регистрирано е и нарастване на негативното влияние на фактора „недостатъчното търсене“, който измества на трето място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша. Относно продажните цени търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца. 

Услуги

През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се увеличава с 2,5 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, докато очакванията за следващите три месеца леко се подобряват.

Факторите „несигурна икономическа среда“, „недостатъчно търсене“ и „други“ продължават да затрудняват в най-голяма степен дейността на предприятията. По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца. 

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов откри модернизирана пречиствателна станция в Китен за 22 млн. лв.