IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 октомври

08:35 | 12.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Ако Европа разреши – България ще развъжда калкан и стриди

До месец ще стане ясно ще се появи ли калканът на трапезата на средностатистическия българин. В началото на ноември в Атина ще заседава Генералната комисия за Средиземно и Черно море, която определя квотите за улов на деликатесната риба, а България ще се бори за увеличаването им в наши води. Освен това излиза и с предложение за отглеждане на рибата в изкуствени развъдници, което ще свали цената .

Сега калканът не се среща под 30 лв. за килограм. Като се има предвид, че средно големината на един екземпляр е около 4 кг, излиза, че за един калкан българинът трябва да похарчи 120 лв. - колкото едно прасе. Много рядко килограмът пада под 30 лв., а по-едрите екземпляри стигат и до 35 лв.

Нови цени на газа се очакват след Нова година

Нова и по-ниска цена на природния газ може да има, но това може да стане най-рано след Нова година. В момента текат преговори с "Газпром", но нека да не забравяме, че цената на газа не се определя от държавата, каза в Димитровград заместникминистърът на енергетиката Жечо Станков днес, предава БТА.

Химическата промишленост е важна за държавата и ще направим всичко възможно, за да запазим нейната конкурентоспособност и работните места в отрасъла, каза на среща с работниците и синдикатите в завода "Неохим" в Димитровград зам.-министър Станков.

В. Сега

Иванчева и Петрова остават под домашен арест

Апелативният специализиран наказателен съд остави без уважение искането на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова за промяна на мерките им за неотклонение. Към момента те са задържани под „домашен арест“, но след като днес делото им стартира на втора инстанция, поискаха да им бъдат наложени по-леките мерки „парична гаранция“ или „подписка“, предаде Дарик нюз.

Многото аргументи, които изтъкнаха в съдебната зала техните адвокати, бяха свързани със здравословното им състояние и необходимостта да посещават прегледи и лечение, с възможността да се включат активно в предизборната кампания за местния вот, както и да работят, защото от около година и половина след ареста им са останали без трудови доходи. Най-тежко се оказа здравословното състояние на третия обвиняем по делото – бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Според неговия защитник е страда от бързо прогресиращо заболяване, водещо до трайна слепота и необходимост от трансплантация на роговица. Освен това Дюлгеров се оплаква и от проблеми със сърцето, както и високо кръвно.

Бизнесът се обяви против затягането на контрола върху регистрацията по ДДС

Българската стопанска камара (БСК) се обяви против предложената от финансовото министерство законова поправка, с която се затяга режимът за регистрация по ДДС. Според бизнеса в опит да пресекат измамите с избягване на регистрацията чрез формална смяна на собствеността МФ ще затрудни коректните фирми. Вчера депутатите от бюджетната комисия в парламента гласуваха на първо четене промени в закона за ДДС заедно с пакета данъчни изменения за 2019 г. В същото време шефката на комисията Менда Стоянова обеща между първо и второ четене новата разпоредба да се прецизира.

Според новия текст, когато две или повече свързани фирми извършват една след друга еднородна дейност в един и същ търговски обект, в облагаемия оборот ще се включват приходите от всички фирми, работили в обекта за последните 12 месеца. Под еднородна дейност се разбира предлагането на идентични стоки и услуги, едни и същи активи, персонал, търговски марки, доставчици, клиенти или наименование на обекта.

В. Монитор

Инвестиции за 170 млн. лева в автосектора откриха 3000 работни места

За последната календарна година, само по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), са подкрепени инвестиции в заводи, свързани с автомобилостроенето, за 170 млн. лв.. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на откриването на „Международния автомобилен салон в София 2019 г.“

Според Борисов автомобилната индустрия е един от браншовете, който постига целите на устойчивото развитие. „Страната ни е достоен партньор и лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг“, допълни ресорният министър. Инвестициите може да открият над 3000 нови работни места в страната. По думите зам.-икономическия министър, България може да бъде силен инвестиционен партньор на всички автомобилни производители, а през последните години развитието на аутомотив сектора в страната е изключително положително и все по-динамично.

Новите жилища в София бият 11 пъти прираста на населението

Разрешителните за строеж на жилища в София надвишават ръста на населението в столицата. Това показват данни за последните години, които проследяват двата показателя в столицата. За последната година новите жилищни единици са 11 пъти повече спрямо прираста на населението, който е бил 2691 души.

Ако направим ретроспекция, ще видим, че за периода 2012-2014 г. трите показателя вървят доста близко. През 2014 г. населението се увеличава с 6923 души, точно колкото жилищните единици (умножени по 2 за двама живущи) и офис площите, които могат да поберат 10 433 служители. През 2011 г. ръстът на населението в столицата е значително по-голям като в София се преместват 37 169 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още