IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 октомври

07:55 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Властта внезапно се стресна от ситуацията в Сирия
В. Сега

След като дни наред премиерът Бойко Борисов твърдеше, че благодарение на перфектните му контакти с Турция и президента Реджеп Ердоган мигрантският натиск откъм Турция е нулев, а опасността никаква, изведнъж властта демонстрира лека паника. Правителствената информационна служба съобщи тревожно, че премиерът свиква във вторник заседание на Съвета по сигурността "заради рязкото изостряне на ситуацията в Сирия".  "В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност", обявиха още от правителството и изненадващо обещаха изявления след края на заседанието. Заседанията на съвета са оперативни и обикновено няма публични изявления. В същото време военният министър Красимир Каракачанов съобщи в Долна Митрополия, че се готвят планове с различни степени на готовност за овладяване на евентуална критична ситуация по границата. Той съобщи, че към момента няма движение на нелегални мигранти към българската граница както от турска, така и от гръцка територия, но подчерта, че "ситуацията може да се промени всеки един момент, тъй като бойните действия в Сирия продължават. 

Двойно повече хора с увреждания са започнали работа през 2019 г.
В. Сега

Двойно повече хора с увреждания са започнали работа през първите 9 месеца на тази година в сравнение със същия период на 2018 г. От началото на тази година заетост са намерили 11 800 души с намалена работоспособност, като 3900 от тях се трудят в реалната икономика, съобщиха от Агенцията по заетостта вчера по време на конференция по трудова заетост за хора с увреждания (с приоритет епилепсия), организирана от Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). За същия период на миналата година работа бяха започнали 5400 души с намалена работоспособност. По данни към средата на миналата година работещите хора с увреждания у нас са 87 000. Наскоро шефът на ресорната агенция Минчо Коралски обясни по-високата заетост с новото законодателство, което задължава работодателите в по-големите фирми да отделят работни места за такива служители. Новият закон за хората с увреждания задължи предприятията с числен състав от 50 до 99 души да подсигуряват и адаптират едно работно място за човек с намалена работоспособност в съответствие с неговите възможности и професионални умения. Фирмите с численост над сто души пък са задължени да наемат 2% в числения си състав хора с ТЕЛК решения. 

БДЖ ще вози с 20 минути по-бързо
В. Монитор

В конкуренция с рейсовете железниците ще возят до шест града с 20 минути по-бързо. От средата на декември, когато влиза в сила новият график за движение, пътниците ще стигат ускорено до Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Благоевград и Горна Оряховица. В опит да увеличи приходите ръководството на железниците е принудено и да осигури по-добро обслужване на пътниците. Затова при част от влаковете, в които се возят най-много пътници, ще се намали времето за пътуване. Но липсата на 20 локомотива ще продължава да пречи за изпълнение на разписанието и БДЖ ще влезе на куц крак в новия график, който ще влезе в сила от 15 декември. От 20 дни има спиране на влаковете със слаб пътникопоток, но те ще бъдат възстановени от 20 октомври, обещават шефовете на железниците. Няма кадрова криза с машинистите, смята ръководството на „Холдинг БДЖ“. В товарните превози работят 545, а 947 са машинистите в пътническите, от които са напуснали 32-ма за няколко месеца. Натоварването им е голямо заради лоши разчети на нарядите, които ще бъдат оптимизирани. Така ще намалее извънредният им труд, но ще повлияе и на възнаграждението им, което в момента е 1500 лева на месец, обясни изпълнителният директор на холдинга инж. Никола Василев. 

Офертите за Нова година са с 11-12%по-скъпи
В. Труд

Офертите за посрещането на новата 2020 г. са по-скъпи с 11-12% спрямо миналата година. Това показват данни на Института за анализи и оценки в туризма, съобщи председателят на организацията Румен Драганов за “Труд”. Причината за увеличението е поскъпването на тока през лятото и непрестанното вдигане на заплатите в сектора през последните години, породено от липсата на достатъчно персонал, обясни Драганов. Няма как да не се вдигнат цените за новогодишните празници, след като има поскъпване в себестойността на услугата, допълни той. Според Драганов най-изгодно ще посрещнат 2020 г. тези, които направят резервация за 5 дни. За двама все още могат да се намерят оферти за 5 дни за 1000-1100 лв. с включена празнична вечеря, заяви експертът. Той допълни, че почти на същата стойност са и офертите за празника, ако двама резервират пакет от три нощувки. Вече част от най-търсените хотели, апартаменти и къщи за гости са резервирани, каза Драганов. Той прогнозира, че до края на ноември напълно ще са продадени най-изгодните оферти.

Стоян Мавродиев: Сделката за ЕВН е пример за брутална манипулация
В. 24 часа

Сделката за ЕВН е пример за брутална пазарна манипулация. Това каза главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, който бе разпитан по делото за продажбата на 33% държавен дял в електроразпределителното дружество. Подсъдими са издателят Иво Прокопиев, бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и трима мениджъри в "Булброкърс". В качеството си на бивш шеф на Комисията по финансов надзор в период 2010 – 2016 година Стоян Мавродиев даде показания пред специализирания съд, където върви делото. „Аз многократно казвам през годините, че това е класически пример за брутална пазарна манипулация, довела да сериозно нарушение на интересите на българската държава, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове. От една страна, това е нанесло щети на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е възможността тези средства да отидат за полезни дейности“, коментира Мавродиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още