IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При тежък сценарий: Има планове за изцяло COVID болници и "чисти болници"

Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяло здравното министерство, заяви Костадин Ангелов

10:49 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В разработените от властите планове за ограничаване на разпространението на коронавируса има и такъв, при който ще бъдат определени "чисти болници", които да бъдат за пациенти с различни заболявания. Всички останали лечебни заведения ще бъдат само за болни от COVD-19. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който бе изслушан от депутатите в парламента, където даде актуална информация за епидемичната обстановка у нас и действията на правителството в битката с коронавируса.

Ангелов посочи, че това е трето ниво на третия сценарий, при което има над 600 болни на 100 000. "Нещо, което страната все още не е достигнала. При това нито 100% от леглата са за болни от COVD-19", съобщи Ангелов.

Министърът заяви, че предстои сключване на договори с над 200 лечебни заведения в страната за лечение на COVID-19. 

Той добави, че в отговор на усложняващата се обстановка се въвеждат редица мерки, които могат да са на териториален принцип или на национално ниво. Министърът припомни и допълнителните материални стимули за лекарите, за РЗИ, администрацията на МЗ, отпуснатите средства за купуване на лекарства и санитарни материали.

"Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяло Министерството на здравеопазването. Настоящата ситуация изисква бързи действия, които са от ключово значение", коментира Ангелов.
 
Той призна, че има и недостиг на медици. "Страната е на второ място по най-нисък дял на медицински сестри след Гърция по данни на Евростат", уточни министърът.

Според министъра на здравеопазването въпреки че заради презапасяването на хората с някои антибиотици, те са изчерпани в аптеки в страната, като цяло няма недостиг на лекарства.

Той припомни, че през лятото беше одобрен планът за организация на работата на лечебните заведения, като основната му цел е определяне на оперативната готовност и създаване на адекватна организация за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Министърът призова политиците да се обединят.

"Положил съм клетва във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа и ще направя дори и невъзможното, за да овладея тази ситуация, но това зависи от общите усилия, с обща дисциплина и с мисъл за другия. Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем с малки крачки, спазвайки мерките всеки ден, да спечелим битката с коронавируса“, обобщи Ангелов.

Той даде и информация за актуалната картина на епидемията и мерките, предприети от държавата за нейното овладяване.

Към 12 ноември потвърдените с коронавирус случаи в България са 87 311. От тях активните са 58 699, излекуваните са над 26 714. В момента доказаните случаи са 4478, а 276 са в интензивни структури. Най-засегнати са хората между 30 и 69 г. Заразените медицински лица са 3459, като 1275 са лекари, 1094 медицински сестри, 449 санитари и други.

Според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяването към 11 ноември 14-дневната заболяемост от COVID-19 у нас е 580,93 на 100 000 население, което ни поставя на 14-то място в ЕС. Смъртните случаи са 9,86 на 100 000, което ни отрежда 7-мо място в ЕС, каза още министърът.

Заделени са 7 млн. лв. за предпазни средства и дезинфектанти, които ще стигнат за обезпечаването с количества поне за 6 месеца.

По бюджета на здравното министерство са заделени 26,4 млн. лв. за закупуването на над 32 хил. флакона „Ремдесивир“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още