IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане COVID-гето

Според нея заради това никой няма да идва в страната - нито за туризъм, нито за бизнес

10:55 | 23.12.21 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Има опасност България да се превърне в COVID-гето. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в предавано на живо интервю-разговор с министър-председателя Кирил Петков, което самият той води.

"В края на април-май месец в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане COVID-гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес", каза проф. Аргирова.

Разговорът се предаваше на живо във Facebook и се случва непосредствено преди премиерът да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19, предава БГНЕС.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, казва още проф. Аргирова. Тя обясни, че при хора със сериозно наднормено тегло са действително много по-изложени на действието на вируса.

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация (СЗО) се лансира идеята за страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп до там и от там. Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни, каза проф. Аргирова.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже "не искаме да сме COVID-гето".

Това зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Малкият бизнес не може да бъде непрекъснато подпомаган, каза Петков и добави:

"Последното нещо, което искам да закачат към името на България, е да бъде COVID дестинация. Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика", заяви Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ваксинираните още повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 2 години
За съжаление колективен имунитет спрямо Ковид е невъзможен, вирусът е много променлив и преболедувалите пак боледуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Чичо, здраво те е хванал Алцхаймера и пишеш глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
penman
преди 2 години
В Израел 32% нямат и една доза. Откачалките с шапчиците и част от мюслитата не вярвят на науката, те си живеят първобитно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
***** мама пропагандистка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А в Израел дето са 90% с трета доза как ще е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Погледнете Беларус, където не се поддадоха на паниката. Швеция също. Отдавна си живеят нормално и рядко може да се срещне човек с маска. Всички в правителството и парламента са без маски и не се правят на лицемери-дермократи. И заболяемостта и смъртността е в обичайните граници. Сега дроновете ще наскачат, че Лукашенко лъже. Абе лъже или не, но по улиците и предприятията хората си живеят и работят нормално. Пък дроновете нека си заработят нещо, празници идат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Защо никой не показа изолиран вирус и не демонстрира как той заразява точно по този начин, който ни описват? Защо ПъЦъРъ тестовете реагират неселективно на всичките 12 коронавируси, които се подвизават в човека? От "китайския" вирус отдавна няма и следа. Въртят се други корони със сходни прояви. Наричат ги "щамове", макар че те не са следствие на китайския. Всичко минава под лозунга Ковид. Естествено е за тях ваксините да бъдат по-неефективни, дори до пълна неефективност. Но за това говорят само в сериозните научни среди. А правителствата виждат възможност за "превъзпитаване" на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
То и сега никой не ходи - ни на туризъм, ни по бизнес. В гетото на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
viva
преди 2 години
По принцип съм за ваксините. Но все си мисля, че България ще е една от първите страни по света с изграден колективен имунитет срещу Ковид 19. Да. Това ще е с цената на много починали и не е хубаво, но вече е доказано, че преболедувалите създават много по-дълъг и ефективен имунитет от ваксинираните. След месец - два ще е страшно. Петата вълна ще бие всякакви рекорди, но след нея ще имаме 1 300 000 - 1 500 00 препобедували официално, които реално ще са над 5 000 000. При ваксинацията не бива да се търси бройката на ваксинираните, а да се ваксинират масово най-уязвимите - това са възрастните хора и хронично болните. Там трябва да са големите усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още