Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проф. Г. Начев: Смъртността от коронавирус е около 3,2%, а от грип е 5%

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана, посочи директорът на „Александровска“ болница

Проф. Г. Начев: Смъртността от коронавирус е около 3,2%, а от грип е 5%

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Смъртността от коронавирус е около 3,2%, смъртността от грип е 5%. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“ - София.

Според него изкуствената паника е излишна.

Превенция трябва да има, дезинфекция на градския транспорт - също, дори когато няма коронавирус, смята професорът. Положителното е, че хората са започнали да си мият ръцете, допълни той.

Болниците спират свижданията и плановите операции според последните инструкции на здравното министерство. "Много преди да се регистрират тези случаи, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции, в които се даваха указания как да се настрои дейността на съответни лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да били то", каза професорът.

Още по темата

Въз основа на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби. Взети са мерки и не трябва да се създава паника.

Проф. Начев каза, че от много време е известен проблемът с недостига на персонал. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя била добра, това ще продължи.

Страховете на хората от коронавируса са оправдани, но голяма част от тях са безпочвени, коментира пред bTV директорът на „Александровска“ болница проф. д-р Костадин Ангелов. Той посочи, че е необходимо да се спазва "фанатична лична хигиена" и постоянно да се мият ръцете.

"Хубавото е, че пациентите с коронавирус в България са в добро състояние и попадат в групата на тези, които нямат нужда от интензивно лечение в болнично заведение", каза той.

Проф. Ангелов успокои, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана.
"Ако имаме 100 пациенти, от тях около 80-90 ще прекарат заболяването без симптоми. Около 10 ще проявят симптоми и едва четирима ще имат нужда от болнично заведение“, посочи директорът на болницата.

Той увери, че лечебното заведение разполага с достатъчно предпазни облекла, които да обезпечат работата евентуален бум на коронавирус в рамките на около две седмици.

"Благодарение на договорката с Турция нуждите ще бъдат обезпечени за месец-два. След като българската индустрия изработи необходимото количество предпазни средства, ние ще гарантираме за изключително дълъг период безопасността на служителите във всички лечебни заведения в страната", каза още проф. Ангелов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
ing5rov до: Mavi Goz
преди 1 година
Коронавирусът както и международният тероризъм , заплахата от Путин и Русия , е доходоносен бизнес ... панират стадото и после го подкарват към подходящата кошара , накупило камара стока за борба с вируса !
0
 
4
 
4
Mavi Goz до: andy
преди 1 година
Я сподели какво става в Китай бре, отворко!? Разкажи, та да се смръзнем и да се наак аме сичките като тебе от ужасТ... :lol:https://***.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-toll/wuhan-closes-makeshift-hospital-as-new-coronavirus-cases-in-china-drop-sharply-idUSKBN20P01K
2
 
6
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Паника и суматоха ще има, щото такова е нивото на материала И ОЩЕ повече на драскащите журналисти, форумци и всички останали разбирачи.
2
 
11
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Паника и суматоха ще има, щото такова е нивото на материала И ОЩЕ повече на драскащите журналисти, форумци и всички останали разбирачи.
8
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Проф. Ангелов успокои, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана."Този специалист трябва да се прати по Китай, Корея и Италия да обясни на хората как да контролират вируса.Това, което се прави до момента в България е изоставане с няколко седмици след вируса и просто броене на заразените. Трябваше да се вземат мерки още като избухна проблема в Италия. Сега вече е късно. Тепърва се мисли за изработка на предпазни средства, а е позволено на китайците да изнесат предпазните маски. Ще има паника и суматоха. Това е само началото.

Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП