IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на грозде, вино и оцет задължително влизат в специални регистри

Нов закон за виното и спиртните напитки ще отговори на европейските изисквания за сектора

18:34 | 02.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителната агенция по лозата и виното ще поддържа специален лозарски регистър, в който ще се вписват всички производители на грозде за вино, винопроизводители и оцетопроизводители. Нови лозя и/или презасаждане на лозя в бъдеще ще се прави само със специално разрешение.

Това предвижда нов Закон за виното и спиртните напитки, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Новият закон ще замени стария, който не е приет съгласно европейските процедури и не отговаря на законодателството на Европейския съюз (ЕС), става ясно от мотивите на вносителя. Така ще се избегне и налагането на наказателна процедура срещу България.

Законът ще трябва и да бъде одобрен от Европейската комисия (ЕК).

Цели на новия закон

С текстовете се цели създаването на по-ясен, опростен и ефикасен лозаро-винарски режим, подсигуряващ равновесие между търсенето и предлагането, чрез въвеждане на правила, които гарантират равнопоставеността на производителите, намаляването на административната тежест, опростяване на правилата за водене и съхранение на регистрите и произтичащите задължения за производителите, посочва вносителят.

Законът цели още осигуряване на прозрачна, справедлива и навременно функционираща система за контролиране на новите лозови насаждения и ограничаване на площта им според нуждите на сектора.

Вносителят иска да постигне прозрачност на пазара и честна конкуренция при производството на грозде, вино и спиртни напитки, да проследи процеса на производство, както и да разшири пазарите на вино в рамките на единния пазар на ЕС и по света благодарение на всички мерки, посочени по-горе.

Държавна политика и контрол

Министърът на земеделието, храните и горите осъществява държавната политика в лозаро-винарския сектор, както и по отношение на производството на плодови вина, продукти на основата на плодови вина и оцет, посочва се в законопроекта.

Министърът на икономиката осъществява държавната политика по отношение на производството на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати от земеделски произход и на спиртните напитки, казва се още в текстовете.

Контролът за спазване изискванията на закона по отношение на лозовите насаждения и лозаро-винарските продукти, ароматизираните лозаро-винарски продукти, плодовите вина, продуктите на основата на плодови вина и оцета се упражнява от Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) към министъра на земеделието, храните и горите.

Разрешения и права за засаждане на лозя

Създаване на насаждения с винени сортове няма да може да се прави без издадено разрешение от Агенцията по лозата и виното, предвиждат текстовете. Производителите са длъжни да изкореняват за своя сметка площите, засадени с лозя без разрешение в 4-месечен срок след установяването им. Ако това не се случи, те ще търпят санкции.

За лозя, засадени без разрешение, стопаните няма да имат право на подпомагане от бюджета и по европейски програми.

За засаждане, презасаждане или присаждане за целите на винопроизводството могат да се използват само класифицирани винени сортове лози, регламентирани в наредба на министъра на земеделието. Засадените некласифицирани сортове подлежат на изкореняване, освен ако не са предназначени само да консумация в домакинствата на винопроизводителите

Изпълнителният директор на ИАЛВАгенцията издава разрешения за нови насаждения, за презасаждане и за преобразуването на права на презасаждане на винени сортове лози само на вписани в лозарския регистър производители с регистрирани лозарски стопанства на територията на лозарския район, в който се намират заявените имоти.

Разрешения за засаждане на нови лозя ще се издават само в определен „прозорец“ от годината, а за презасаждане – по всяко време, като ще се доказват права за ползване на имотите. Дадени права и разрешения не може да се преотстъпват на други лица.

Регистри на производителите

Изпълнителната агенция по лозата и виното поддържа публичен лозарски регистър на интернет страницата си. В регистъра се вписват гроздопроизводителите, винопроизводителите, оцетопроизводителите.

Гроздопроизводителите ще удостоверяват правото да ползват имотите, а винопроизводителите и оцетопроизводителите - наличието на въведен в експлоатация обект/и за производство със съответното технологично оборудване, технолог/зи, извършващ/и вписванията в производствените дневници на предприятието и категориите на произвежданите в обекта лозаро-винарски продукти

Само вписани гроздопроизводители ще могат да произвеждат и предлагат винено грозде. Производството и предлагането на лозаро-винарски продукти ще става само от вписани за съответната дейност лица.

Със закона се регламентират видовете оцет, обозначенията на вината, категориите вина и други напитки.

Земеделският министър ще определи условията и редът за производството, етикетирането, предлагането и контрола на плодово вино, продукти на основата на плодово вино и оцет.

Винопроизводителите и оцетопроизводителите са длъжни да водят дневници за продуктите, суровините и енологичните манипулации. Дневниците се пазят 10 години.

С текстовете се регламентират и изисквания към етикетирането, превозни документи, заверка на превозни документи.

Традиционните спиртни напитки – само със сертификат за автентичност

Забранява се предлагането на пазара на винени ракии, гроздови ракии, джиброви ракии и бренди, произведени в България, които не притежават сертификат за автентичност.

Всяка партида от етилов алкохол от земеделски произход, дестилат от земеделски произход и спиртни напитки, произведени в България, се придружава от протокол за изпитване, издаден от акредитирана лаборатория.

Производство на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки с цел продажба се извършва от търговци, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на юридически лица, създадени въз основа на нормативен акт, които са вписани в регистъра на производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още