IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата оспорва цената на газа пред съда

С решението си от 31 март КЕВР нарушава разпоредби на Закона на енергетиката, посочва се в протеста на институцията

16:52 | 21.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличаване на цената на природния газ с 29,6% от 1 април, съобщава институцията.

Прокуратурата е установила съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като регулаторът не е изяснил редица обстоятелства, когато е взел решението след искането на "Булгаргаз" ЕАД за по-високи цени на газа за второто тримесечие на тази година.

Решение на регулатора

От прокуратурата напомнят, че с решение на КЕВР от 31 март се утвърждават цени, по които общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ до крайните снабдители и към всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

През второто тримесечие на 2017 г. клиентите на "Булгаргаз" ЕАД ще плащат 370,98 (363,26 лева за 1000 куб. метра без акциз, ДДС и такса за пренос, които възлизат на 19,73 лева за 1000 куб. м). През първото тримесечие цената на суровината беше 280,21 лева за 1000 куб. метра.

От 1 април се въвежда и промяна в цената, по която се продава природен газ на „Овергаз Мрежи“ АД в размер на 381,78 лева/1000 куб. м (без акциз и ДДС), вкл. по 18,52 лева/1000 куб. м поради предизвиканите допълнителни разходи.

На 20 март КЕВР е изискала и е получила данни от „Булгаргаз“ ЕАД (купувач на природен газ) и от „Петрокелтик“ ООД (продавач).При проверката на ВАП обаче са разкрити противоречия с разпоредба от 19 март 2013 г. за регулиране на цените на природния газ, според която трябва да се спазва принципът за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

Според ВАП са нарушени основни принципи на Закона за енергетиката - на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия. "Решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти, като не е ясен начинът на образуването им", посочва се в прокурорския протест.

Липса на експертна оценка

На 20 март е проведено закрито заседание на Комисията. С едно от решенията тя възлага на работната група да представи информация относно изпълнението на задължението на „Булгаргаз“ да формира количествата природен газ от различни източници съобразно принципа за най-ниски разходи. Експертите на КЕВР е трябвало да се изследват причините, поради които „Булгаргаз“ не е включвал природен газ от местен добив в микса в предходни периоди.

Оказва се, че на откритото заседание, проведено на 28 март, въпросната информация не е обсъждана. Прокуратурата не е открива документ по преписката, в който представените данни да са обсъдени от експертите. Той констатира, че това не е направено и на закритото заседание от 31 март.

Прокурорът е на мнение, че нарушението на закона е съществено, защото "може да доведе до друго (различно) съдържание на решението на КЕВР".

"В административната преписка по приемане на оспореното решение не се съдържат данни, например на котировките на алтернативните горива, дължими по договора с „Газпром експорт”, които регулаторът не е проверил", посочва прокурорът. Той напомня, че точно тази величина заема основно място в заявлението на „Булгаргаз“, с което е започнато административното производство по утвърждаване на по-високите цени.

Според него “разкритите пороци са основание за оспорване на решението на КЕВР от 31 март, което трябва да се отмени.”

Под лупа са цените на водата и топлинната енергия

Припомняме, че на 11 април ВАП протестира решението на регулатора за цената на водата в София.

Аргументите са, че КЕВР не изпълнява правно задължение да регулира цените на ВиК услугите, извършвани от „Софийска  вода“ АД, а решението е насочено към създаване на условия за изпълнение на договора за концесия между Столична община и „Софийска вода“.

Продължава проверката на прокуратурата и по повод решението на държавния регулатор за цената на топлинната енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Тия (се опитват да) правят всичко .... дето по принцип не е тяхна работа :):)а тяхната работа никой не е върши :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още