IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата пита МЗ защо не въвежда предвидените в плана мерки срещу COVID

От държавното обвинение питат и какво се прави за повишаване на интереса към ваксините

14:32 | 25.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Върховна административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от Министерството на здравеопазването какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 и на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите. Това става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение.

Информацията се изисква поради значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от COVID-19, и във връзка с множество запитвания от граждани.

Едва близо 16% от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините, посочиха от прокуратурата. Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната прокуратурата иска отговори какви действия е предприело здравното министерство по отношение на контрола на мерките. 

Ведомството трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели.

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

Прокуратурата изисква и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Чак и от прокуратурата ли искат сметка на МЗ? Сега ще се включат с дела срещу "убийците", които не носят наморници ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Според мен не смее или не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още