IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва ТЕЦ "Бобовдол" за замърсяване на околната среда*

Държавното обвинение е получило сигнал за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им без разрешение от РИОСВ Перник

19:23 | 17.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Районната прокуратура в Дупница разследва TЕЦ “Бобовдол“ за евентуално замърсяване на околната среда, с което се създава опасност за здравето на хората, животни и растителни видове, съобщават от прокуратурата.

Екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ Перник, са извършили следствени действия вчера във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им без комплексно разрешително от РИОСВ Перник.

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествие, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за осъществяване на дейността.

Понастоящем на място три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания, съобщават от прокуратурата.

От пресцентъра на Апелативната прокуратура в София съобщиха по-рано днес, че е започнало разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда в ТЕЦ „Бобов дол“, който е собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

В съобщение до медиите, изпратено късно тази вечер, от ТЕЦ "Бобовдол" заявяват, че разполагат както с действащо Комплексно разрешително, така и с разрешение за изгаряне на отпадъци, включително подписана нотификация за внос на отпадъци. "Всички тези документи са подписани от МОСВ, РИОСВ – Перник и Изпълнителна агенция по околна среда. Предоставили сме ги и на всички разследващи органи", се казва в съобщението.

"При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това", се допълва в съобщението. Според ръководството на ТЕЦ-а става дума за "безумен сценарий на един зле управляван апарат". "Не искаме да бъдем част от сценарии на институциите, които не могат да управляват работния си процес адекватно и си търсят жертва", се допълва в съобщението.

Няма вредни емисии при изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", каза екоминистърът Емил Димитров след продължилата повече от час среща с ръководството на ТЕЦ-а тази вечер, предава БНР.

Той обяви, че е пристигнал в централата, за да се запознае със ситуацията и да окаже съдействие по започналата от Районната прокуратура в Дупница проверка по сигнал, че в централата се изгарят нерегламентирано отпадъци.

Министър Емил Димитров отказа подробни коментари за разговорите си с ръководството на централата, в която имаше и екип на РИОСВ - Перник.

Все пак той успокои чакащите го пред бариерата на входа репортери:"Всичко е в ръцете на Окръжна прокуратура - Кюстендил. В понеделник ще се изземват документи, ще се доставят, за да видим какво точно се е случило в оригинал. Това е. Нямам новина. Никой няма и не следва на този етап да бъде задържан".

Разполага ли с технология ТЕЦ "Бобов дол" за преработка на отпадъци с цел изгаряне?

"В машината, в която се е следвало, в количаството, в което се е следвало, няма вредни емисии, но няма разрешителни. Затова казах да преустановят, докато си получат разрешителното. За едната машина имат разрешително, но за другите две нямат", каза Димитров.

*Информацията е допълнена в 22,35 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още