IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест за цената на водата ще има в София

Цената на водата не е висока, съотнесена към другите услуги, заяви Добромир Симидчиев

10:17 | 17.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу очакваното увеличение на цената на водата организират общински съветници от БСП. Протестът е насрочен за 12 часа, час преди заседанието на Комисията по темата. Организаторите призовават гражданите да носят жълти жилетки.

"ВиК операторите работят в режим на петгодишни бизнес планове, в които профилът на цената е заложен от самото начало и е обвързан с множество фактори“, припомни пред БНР инж. Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той постави въпроса защо това е необходимо и какво се прави срещу тези пари. 



"Смятам, че цената на водата не е висока, съотнесена към другите услуги. Сметката за вода е една от най-ниските сметки, които хората плащат", коментира експертът.

Специално за Шумен той посочи, че това е един от малкото областни градове, в които няма пречиствателна станция за питейни води. Тя е заложена за изпълнение с европейско финансиране, но не е факт.

Така ВиК операторът има тарифа и то доста скъпа, а на практика вероятно в голяма част от времето показателите на водата не отговарят на изискванията.

"За да може ВиК с размерите на това в Шумен да бъде устойчиво и да обновява активите си с необходимия темп, те трябва да инвестират от порядъка на 15-20 млн. лева на година“, каза Симидчиев.

Той отчете, че „нашите ВиК оператори действително не са особено ефективни“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още